Δεν έχει όριο η φρίκη που ζουν οι κάτοικοι του Ιράκ που θεωρούνται «άπιστοι» από τους τζιχαντιστές και τυγχάνει να ζουν στις πόλεις όπου προελαύνουν οι αντάρτες του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ομαδικές εκτελέσεις, μαζικοί τάφοι στους οποίους ρίχνονται άνθρωποι ζωντανοί, σταύρωση μικρών παιδιών, «σκλαβιά» για αθώες γυναίκες, συνθέτουν το μωσαϊκό του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας –στα όρια της γενοκτονίας- που συντελείται αυτή τη στιγμή στην ταλαιπωρημένη αραβική χώρα, που κατέπεσε στο χάος και γίνεται έρμαιο ακραίων στοιχείων, μετά την κατοχή και την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προέλαση αυτή των τζιχαντιστών –που ελέγχουν από καιρό τη Μοσούλη και προχθές κατέλαβαν το σημαντικότερο έργο υποδομής της χώρας, ένα υδροηλεκτρικό φράγμα- γεγονός που συνοδεύτηκε με τις μαζικές δολοφονίες και εκτοπίσεις Χριστιανών και 50.000 μελών της θρησκευτικής κοινότητας Γεζίντι (μια αίρεση που βασίζεται στον ζωροαστρισμό) χτύπησε τελικά το καμπανάκι και κινητοποίησε το αμερικάνικο Πεντάγωνο: μαχητικά βομβαρδίζουν από την Παρασκευή θέσεις των ανταρτών, με τον πρόεδρο Ομπάμα όμως να δηλώνει ότι αφενός ο πόλεμος αυτός αναμένεται να κρατήσει πολύ καιρό, αφετέρου τόνισε την απροθυμία του για την ανάληψη πιο ραγδαίων μέτρων για την αναχαίτιση των τζιχαντιστών, όπως είναι η χερσαία επέμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη φορά, οι πρώην εισβολείς ΗΠΑ φαντάζουν στα μάτια των Ιρακινών ως η μοναδική ελπίδα αντίστασης, σε έναν άτυπο πόλεμο που έχει τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου: οι τζιχαντιστές σφάζουν όποιον βρεθεί στον δρόμο τους, χωρίς διαπραγματεύσεις, με τη μοναδική σκέψη που τους απασχολεί να είναι «Ισλάμ ή θάνατος».

Ελπίδα από τον ουρανό

Την Παρασκευή αμερικάνικα βομβαρδιστικά έπληξαν για πρώτη φορά θέσεις του πυροβολικού των τζιχαντιστών, καθώς οι τελευταίοι κατόρθωσαν να απωθήσουν τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τα βόρεια της χώρας, στη θέση του ιρακινού στρατού, που φαίνεται ουσιαστικά ανύπαρκτος…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι βομβαρδισμοί αυτοί λειτουργούν υποστηρικτικά στην αντίσταση των Κούρδων που αμύνονται, είναι άγνωστο όμως το αν θα προκαλέσουν ένα κρίσιμο χτύπημα στους αντάρτες και αναγκαστούν αυτοί να διακόψουν την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη. Το κλίμα όμως της υποχώρησης προσωρινά ανακόπηκε: οι Κούρδοι επανακατέλαβαν δύο πόλεις (Γκουγουάιρ και Μακχμούρ), από τις 15 που είχαν απολέσει νωρίτερα, ενώ ο τρόμος της αναμονής για τους κατοίκους του Αρμπίλ μετατρέπεται σε ιαχές ανακούφισης και θριάμβου, κάθε φορά που ανακοινώνεται ένας νέος βομβαρδισμός.

Στο Αρμπίλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης, μια δημοσιογράφος μεταδίδει ότι όλοι οι άνδρες που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους –ακόμη και γηραιότεροι- έχουν προμηθευτεί όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Η επιτομή της κτηνωδίας

Σήμερα οι τζιχαντιστές σκότωσαν 500 μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Γεζίντι, θάβοντας ορισμένα από τα θύματά τους ζωντανά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ απήγαγαν 300 γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσουν ως σκλάβες.

Την ίδια στιγμή, 50.000 μέλη των Γεζίντι που έφυγαν όπως-όπως από τις εστίες τους έχουν αποκλειστεί στο όρος Σιντζάρ, με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό και τα αμερικάνικα, βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα προσπαθούν να περιορίσουν την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται ρίχνοντας προμήθειες με αλεξίπτωτα, όπως πακέτα τροφίμων και νερού, καθώς και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Εν μέσω της εκρηκτικής κατάστασης, έφτασε το πρωί της Κυριακής στη Βαγδάτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασης των τζιχαντιστών στα βόρεια της χώρας. Ο Φαμπιούς απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντίπαλους πολιτικούς στο Ιράκ να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε επίσης τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα οποία διαπράττονται στο βόρειο Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες άμαχους. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’ και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ανέφερε ακόμη ότι της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές», επισήμανε η Άστον.

«Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε η ίδια. «Πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν» για τα εγκλήματα αυτά, πρόσθεσε. Ακόμη, η Κάθριν Άστον κάλεσε όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας».

Ενός λεπτού σιγή στο Βατικανό για τα θύματα

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η βία και η καταστροφή στο Ιράκ αποτελούν προσβολή προς τον Θεό και την ανθρωπότητα και προσευχήθηκε για τα θύματα στη διάρκεια του εβδομαδιαίου του διαγγέλματος σήμερα στη Ρώμη.

«Είμαστε εμβρόντητοι και έντρομοι από τις ειδήσεις που έρχονται από το Ιράκ. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους πολλοί Χριστιανοί, απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, παιδιά πεθαίνουν από πείνα και δίψα, γυναίκες πέφτουν θύματα απαγωγής, άνθρωποι σφαγιάζονται, βία κάθε είδους, καταστροφή παντού…Όλα αυτά προσβάλλουν βαθιά τον Θεό και προσβάλλουν βαθιά την ανθρωπότητα», είπε ο αργεντινός πάπας.

Σιγή επικράτησε στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου όταν ο Φραγκίσκος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ο πάπας ευχαρίστησε τους εθελοντές στο Ιράκ και είπε ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι θα αναχωρήσει από τη Ρώμη για το Ιράκ αύριο Δευτέρα.

Ο ποντίφικας είπε ακόμη ότι μία αποτυχημένη εκεχειρία στη Γάζα απλώς θα επιδείνωνε τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και προσευχήθηκε για τα θύματα του ιού Έμπολα και για όσους εργάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης