Μέχρι τις 00.00 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα διαρκέσει η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Τελ Αβίβ συμφώνησε στην πρόταση της Χαμάς για παράταση ακόμη τεσσάρων ωρών.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ από πλευράς Ισραήλ, οι απώλειες ανέρχονται στις 38 (εκ των οποίων οι τρεις ήταν άμαχοι).
Η 12ωρη εκεχειρία μοιάζει εξαιρετικά εύθραυστη, αν αναλογιστεί κανείς ότι λίγο πριν την έναρξή της, μία 18μελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού. Το ίδιο ισχύει και με τον επιπλέον χρόνο που δόθηκε, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη μέσα σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.
Την ίδια ώρα ο διπλωματικός πυρετός για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός συνεχίζεται, έργο που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, με το Ισραήλ να ξεκαθαρίζει ότι «θα απαντήσει εάν οι τρομοκράτες επιλέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία (σ.σ την προσωρινή εκεχειρία) για να επιτεθούν στις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ ή ανοίξουν πυρ κατά αμάχων».
Θρίλερ διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία
Νωρίτερα το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τροποποιήσεις επί του κειμένου, προκειμένου να διατηρήσει την δυνατότητα επέμβασης του στρατού για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς.
Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς με στόχο να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει αποδεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.
Στην παρούσα φάση πάντως, στόχος διπλωματών είναι η επίτευξη ολιγοήμερης εκεχειρίας η οποία κατά τους ίδιους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «παράθυρο» για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει στραφεί στο Παρίσι όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για τη Γάζα με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον καθώς και της Τουρκίας και του Κατάρ, που διατηρούν καλές επαφές με τη Χαμάς.
Την ίδια ώρα, η Unicef κάνει λόγο για «τουλάχιστον 192 παιδιά» που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα…