Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ, ο Ταχίρ Ελτσί, έπεσε σήμερα νεκρός από πυρά αγνώστων στη μεγάλη αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι την ώρα που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.
«Μία και μοναδική σφαίρα πέτυχε τον Ελτσί στο κεφάλι» είπε ο τοπικός αξιωματούχος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Ομέρ Ταστάν, προσθέτοντας πως στο συμβάν τραυματίστηκαν ακόμη 11 άνθρωποι.
Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες:
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του λίγο μετά το συμβάν πως ένας αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης στη διάρκεια της επίθεσης στο Ντιγιαρμπακίρ.
«Το συμβάν αυτό δείχνει πως η Τουρκία είναι σωστή στην αποφασιστικότητά της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» είπε ο Ερντογάν.
Βίντεο του πρακτορείου ειδήσεων Dogan δείχνει άνδρες κρυμμένους πίσω από τον μιναρέ γειτονικού τεμένους να αρχίζουν να πυροβολούν προς τον Ελτσί και τους ανθρώπους που είναι μαζί του.
Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί καταδιώκονταν επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».
Συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Ντιγιαρμπακίρ και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του τύπου» από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, προτού αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση. Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή φυλάκισης από ενάμιση μέχρι επτά έτη.
Η δολοφονία του δικηγόρου συμβαίνει τη στιγμή που επαναλαμβάνονται, μετά το καλοκαίρι, οι μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και στους αντάρτες του PKK, ύστερα από την κατάρρευση μιας εκεχειρίας που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια.
Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η αστυνομία και ο στρατός εμπλέκονται σε βίαιες μάχες με ένοπλους νεαρούς μαχητές που πρόσκεινται στο PKK και οι οποίοι οχυρώνονται σε ορισμένες συνοικίες.