Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο πετρελαίου «Osipov» προσπέρασε τα ισπανικά λιμάνια χωρίς να ανεφοδιασθεί. Το σκάφος, το οποίο αποτελεί μέρος του στολίσκου συνοδείας του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Kuznetsov», συνέχισε την πορεία του στην ανατολική Μεσόγειο.

H πορεία του ρωσικού στολίσκου από το Αγγλικό Κανάλι στη Μεσόγειο, σε χάρτη του sky.news.Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ρωσικός στολίσκος «πλέει για πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία», κάτι που είχε ενοχλήσει την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το δεξαμενόπλοιο να ανεφοδιασθεί τελικά στο λιμάνι Ceuta (που αποτελεί ισπανική κτήση στη βορειο-αφρικανική ακτή).

Ο ανεφοδιασμός του ρωσικού σκάφους έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με τον γ.γ. της Συμμαχίας Jens Stoltenberg να έχει ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια ανεφοδιασμού.

Τη διαμάχη στους κόλπους του ΝΑΤΟ ήρθε να σιγάσει η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ότι «τα συγκεκριμένα σκάφη δεν επρόκειτο να πιάσουν σε ισπανικό λιμάνι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως ο στολίσκος συνοδείας του αεροπλανοφόρου «είναι πλήρως εφοδιασμένος με όλα τα απαιτούμενα για την αποστολή του και διαθέτει πλήρη αυτονομία».

Η αποστολή του ρωσικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τους ΝΑΤΟϊκούς κύκλους, που θεωρούν φυσική την παρουσία αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο ή του γαλλικού αεροπλανοφόρου ντε Γκολ στα ανοικτά των συριακών ακτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόλις φθάσει στις συριακές ακτές, τα ρωσικά σκάφη θα παρέχουν υποστήριξη στον ρωσικό στόλο που ήδη έχει αναπτυχθεί στην περιοχή» προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Η διαμάχη του ΝΑΤΟ με τις ισπανικές Αρχές, με κατηγορίες όπως «η Μαδρίτη προδίδει τη Συμμαχία», προβλήθηκε με εντονότατο τρόπο από τις βρετανικές λαϊκές εφημερίδες (τις γνωστές ως ταμπλόιντ).

Όμως, ξεχνούν ότι από το 2011 η Ισπανία έχει προκαλέσει πολλές φορές τις αντιδράσεις των ΝΑΤΟΪκών κύκλων, επειδή έχει επιτρέψει σε 57 παντός είδους ρωσικά πολεμικά σκάφη να ανεφοδιασθούν στο βορειοαφρικανικό λιμάνι Ceuta. Την καταμέτρηση έχει κάνει δημοσίευμα των «Times».

Οι υπάκουοι στις αμερικανικές εντολές ΝΑΤΟϊκοί ανησυχούν μήπως ενδεχόμενη αποχώρηση του αμερικανικού στόλου από τη Μεσόγειο δώσει την ευκαιρία στη Ρωσία να μονιμοποιήσει τις ναυτικές της δυνάμεις στην περιοχή, μια και διαθέτει ναυτική βάση στο συριακό λιμάνι της Ταρσού (Tartus).

Το ΝΑΤΟϊκό επιχείρημα είναι πως, επειδή έχουν «παγώσει» οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, απαγορεύεται και ο ανεφοδιασμός σκαφών του ρωσικού στόλου σε ΝΑΤΟΪκά λιμάνια.

Υπενθυμίζεται πως η Μάλτα και η Ελλάδα, επίσης χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν ανεφοδιάσει πλοία του ρωσικού στόλου. Όπως και η Κύπρος, που δεν ανήκει όμως στη Συμμαχία. Και τα ρωσικά πολεμικά σκάφη επανειλημμένα σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

To NATO θέλει να αυξήσει τη ναυτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα



«Οι ΗΠΑ, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία περιλαμβάνονται στις ΝΑΤΟϊκές χώρες που επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αποσπάσουν ναυτικές μονάδες τους στη Μαύρη Θάλασσα το 2017, αυξάνοντας τη ναυτική παρουσία συμμαχικών σκαφών στη θαλάσσια αυτή περιοχή» δήλωσε ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg στη σύνοδο των υπουργών Αμύνης την Τετάρτη, στις Βρυξέλες.

Επικαλούμενο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ επικαλείται «ανησυχία μήπως η Μαύρη Θάλασσα καταστεί ρωσική λίμνη». Με αυτήν την πρόφαση από τον Απρίλιο του 2014 πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ κι άλλων χωρών του ΝΑΤΟ εναλλάσσονται για «περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να μη μείνει η περιοχή αυτή δίχως ΝΑΤΟϊκή παρακολούθηση».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης