Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο από το 2013, ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ακτιβιστές, καταγγέλλει σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη «σιωπή» της διεθνούς κοινότητας.

Εις βάρος των συλληφθέντων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ποινικά αδικήματα ή σε άλλες περιπτώσεις οι συλληφθέντες έχουν αντιμετωπίσει άδικη δίκη, καταγγέλλει η οργάνωση, επικαλούμενη αιγυπτιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεσή της που αποκαλείται «Γενιά Φυλακισμένων: Η νεολαία της Αιγύπτου πηγαίνει από τις διαδηλώσεις στη φυλακή», η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στις περιπτώσεις 14 νεαρών, ανάμεσα στους χιλιάδες που όπως καταγγέλλει φυλακίστηκαν αυθαίρετα στην Αίγυπτο τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Η οργάνωση και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική εναντίον της πολιτικής της καταστολής υπό τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

«Με το να στοχεύουν ανελέητα εναντίον των νεαρών ακτιβιστών στην Αίγυπτο, οι αρχές συνθλίβουν τις ελπίδες ολόκληρης γενιάς για ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπνατ Αμπντελατί διέψευσε ότι η Αίγυπτος έχει στο στόχαστρό της τους νεαρούς ακτιβιστές στο πλαίσιο μίας επιχείρησης καταστολής των διαφωνούντων. Η Διεθνής Αμνηστία έχει χάσει την ίδια την αξιοπιστία της με το να βασίζεται σε «αναξιόπιστες πηγές» για την πληροφόρησή της είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης