Αναστάτωση επικράτησε στο κέντρο της Ουάσινγκτον, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το κτήριο του Καπιτωλίου. Λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) η αστυνομία ανακοίνωσε πως μία γυναίκα είναι νεκρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ειδικότερα, περιπολικά της Αστυνομίας, άνδρες του FBI ακόμα και μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού απέκλεισαν άμεσα την ευρύτερη περιοχή. O πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, ενημερώθηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε στις 15.00 το μεσημέρι, τοπική ώρα ανατολικής ακτής Η.Π.Α. (22.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδος), το συγκεκριμένο περιστατικό χαρακτηρίστηκε μεμονωμένο και δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όλα ξεκίνησαν ύστερα από την καταδίωξη ενός μαύρου οχήματος, του οποίου η οδηγός δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα σε μια προσπάθεια να αποφύγει έλεγχο. Νωρίτερα, είχε πέσει πάνω σε «οδόφραγμα», το οποίο βρισκόταν περιμετρικά του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με περιπολικό, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί πολύ κοντά στην είσοδο του Καπιτωλίου. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πως αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά του ακινητοποιημένου οχήματος. Η Μυστική Υπηρεσία προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο αυτό και «ερρίφθησαν βολές», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Κιμ Ντάιν, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «dailymail», η οδηγός είναι νεκρή, ενώ πηγή μέσα από το FBI επιβεβαίωσε την πληροφορία για την ύπαρξη ενός μωρού, 18 μηνών, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια γυναίκα, 34 ετών, από το Κονέκτικατ των Η.Π.Α.. Η Αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατό της λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα – ώρα Ελλάδος.


(Το περιπολικό πάνω στο οποίο έπεσε το όχημα)

Γερουσιαστές έκαναν λόγο για έξι ή επτά πυροβολισμούς. Παράλληλα, ανέφεραν πως είδαν ένα όχημα να έχει ακινητοποιηθεί μπροστά στην είσοδο του κτηρίου.

«Άκουσα πυροβολισμούς. Μας είπαν να πέσουμε κάτω», τόνισε σε δήλωσή του στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Bob Casey.

Δηλώσεις του Δημοκρατικού γερουσιαστή Sherrod Brown

Διεκόπη η συνεδρίαση της Γερουσίας


«Κλειδώστε τις πόρτες – Μείνετε μακριά από τα παράθυρα»

Το Αssociated Press μετέδωσε πως ένας αστυνομικός, ο οποίος εργάζεται ως φρουρός στο Καπιτώλιο, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Αρχικά, υπήρχαν πληροφορίες πως πολίτες είχαν τραυματιστεί επίσης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε.

Μετά τους πυροβολισμούς ορισμένα από τα γραφεία των κτηριακών εγκαταστάσεων έκλεισαν με οδηγία που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ επικράτησε πανικός.

Εικόνες από τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν να κρυφτούν και αστυνομικούς με όπλα στα χέρια να παίρνουν θέσεις μάχης σε κεντρικά σημεία του χώρου.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Καπιτωλίου, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη 2η Οδό και στη Λεωφόρο Συντάγματος (Constitution). Ανάμεσα στις οδικές αρτηρίες που παρέμειναν κλειστές για αρκετή ώρα ήταν και η Λεωφόρος Πενσυλβάνια, η οποία περνά μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

Όπως μετέδωσε το CNN, στις 14.28 το μεσημέρι, τοπική ώρα ανατολικής ακτής Η.Π.Α. (20.28 το βράδυ, ώρα Ελλάδος) δόθηκε εντολή σε δημοσιογράφους, υπαλλήλους και τουρίστες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

«Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν στο Καπιτώλιο. Καλούμε όσους βρίσκονται στα κτήρια να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Κλείστε, ασφαλίστε και παραμείνετε μακριά από εξωτερικές θύρες και παράθυρα. Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν η είσοδος ή η έξοδος από τις εγκαταστάσεις», επισημαίνεται στο μήνυμα που εστάλη στα e-mails των εργαζομένων.

Η μεταφορά του τραυματισμένου αστυνομικού

Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στον Λευκό Οίκο

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης