Όχι ένα, ούτε δύο αλλά 278 ονόματα ανθρώπων και οργανώσεων περιλαμβάνονται στη φετινή μακρά λίστα όσων έχουν προταθεί φέτος για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ονόματα όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, η πακιστανή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και ο πρώην πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν ο οποίος διέρρευσε στοιχεία για το εύρος των μυστικών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η σχετική ανακοίνωση από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θα γίνει στο Όσλο στις 10 Οκτωβρίου.
Όπως σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο, στο παρελθόν έχουν υπάρξει επιλογές από την πενταμελή Επιτροπή οι οποίες έχουν προκαλέσει τόσο έκπληξη, όσο και διαμάχες.
Για παράδειγμα, η επιλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2009 ήταν μη αναμενόμενη καθώς βρισκόταν στην εξουσία λιγότερο από ένα χρόνο. Τον επόμενο χρόνο, η Κίνα στηλίτευσε την απόφαση να απονεμηθεί το βραβείο στον Λιού Σιαομπό, στον κινέζο διανοούμενο, συγγραφέα και ακτιβιστή με αποτέλεσμα να πληγούν οι σχέσεις Όσλο-Πεκίνου.
Ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη του Όσλο, το οποίο συντάσσει μία ετήσια λίστα υποψηφίων αλλά δεν συνδέεται με το βραβείο Νόμπελ, τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Πάπα, ο οποίος έχει απευθύνει εκκλήσεις για μία δικαιότερη κατανομή του πλούτου για την προώθηση της ειρήνης.
Η επιλογή του Σνόουντεν θα ήταν αμφιλεγόμενη, το ίδιο και του Μπράντλεϊ —πλέον Τσέλσι— Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη ο οποίος καταδικάστηκε για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, σχολιάζει το Πρακτορείο.
Ένα Νόμπελ Ειρήνης στον Σνόουντεν πιθανόν να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, όπου θεωρείται προδότης. Το Όσλο επίσης θα ερχόταν σε δεινή θέση καθώς, αν ο Σνόουντεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει το «καταφύγιό» του στη Ρωσία για να παραλάβει το βραβείο, θα κινδύνευε να συλληφθεί και να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Η Επιτροπή Νόμπελ συμβουλεύει όσους προτείνουν υποψηφίους να μην αποκαλύπτουν τις προτάσεις τους, αλλά δεν υπάρχουν δεσμευτικοί κανονισμοί γι αυτό, γεγονός που εξηγεί γιατί δημοσιοποιούνται κάποια από τα ονόματα.
O Νορβηγός ιστορικός Άσλε Σβέεν και δύο συνάδελφοί του ιστορικοί επιχείρησαν, όπως ο Χαρπβίκεν, να σχολιάσουν τις πιθανότητες των υποψηφίων εκείνων που έγιναν γνωστά τα ονόματά τους.
Ο Σβεν θεωρεί ότι ο Πάπας έχει λίγες πιθανότητες και περισσότερες έχει η Μαλάλα.
«Ένα βραβείο Ειρήνης στη Μαλάλα θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα», λέει ο Σβέεν κι επικαλείται τα παραδείγματα πολυάριθμων γυναικών και κοριτσιών στο μουσουλμανικό κόσμο που έχουν γίνει στόχος εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Παρότι δεν υπάρχει χαμηλό όριο ηλικίας για τους υποψήφιους, η Μαλάλα θεωρείται πολύ μικρή.
Επίσης, προσθέτει ο Σβέεν, μία πιθανή βράβευσή της μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της.