Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια και τις συνθήκες του χθεσινού αεροπορικού δυστυχήματος στη Χερσόνησο του Σινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί έχουν στα χέρια τους τα μαύρα κουτιά, από τα οποία αναμένεται να βγουν τα τελικά συμπεράσματαΜε τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαήλ να δηλώνει «δεν πιστεύεται ότι υπήρξαν παράνομες ενέργειες που να οδήγησαν στη συντριβή», οι ειδικοί καλούνται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση αυτή πραγματοποιώντας σειρά από ελέγχους για το ρωσικό Airbus A-321 της εταιρείας Kolavia / Metrojet.

Οι ειδικοί έχουν στα χέρια τους τα μαύρα κουτιά, από τα οποία αναμένεται να βγουν τα τελικά συμπεράσματα. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και τα τελευταία καύσιμα με τα οποία ανεφοδιάστηκε το μοιραίο Airbus, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτά να ήταν νοθευμένα και ως εκ τούτου επικίνδυνα για την πτήση.

Προέχει ωστόσο να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση ή σε κάποια άλλη συγκυρία. Ήδη από χθες έχουν κυκλοφορήσει ένα μήνυμα και ένα βίντεο μέσω ιστότοπου ο οποίος λειτουργεί ως ημιεπίσημο πρακτορείο των τζιχαντιστών, στα οποία μαχητές του αιγυπτιακού παρακλαδιού του Ισλαμικού Χαλιφάτου διατείνονται ότι οι ίδιοι κατέρριψαν το αεροπλάνο σε αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του εν λόγω ιστότοπου, «οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους, οι οποίοι σκοτώθηκαν».

Η Μόσχα πάντως διέψευσε τους ισχυρισμούς των τζιχαντιστών. «Οι ισχυρισμοί ότι το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Αίγυπτο καταρρίφθηκε από τους τζιχαντιστές δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

«Τώρα, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό (…) καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής» φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς» τόνισε.

Και ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός απέδωσε σε δηλώσεις του τα αίτια του δυστυχήματος σε τεχνική βλάβη. «Τεχνική βλάβη είναι η πιθανότερη αιτία της τραγωδίας» δήλωσε χαρακτηριστικά, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς των τζιχαντιστών.

Αύριο μεταφέρονται οι πρώτες σοροί – 25 νεκρά παιδιά

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 25 παιδιά. «Είκοσι πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους» επισήμανε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Αγία Πετρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωστικά συνεργεία, τα οποία έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας με καθυστέρηση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, εντόπισαν τα περισσότερα πτώματα απανθρακωμένα και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα και μεγάλα τμήματά του τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων αναμένεται να επαναπατριστούν αύριο, γνωστοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται αύριο… Κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως 80 σορούς» προσέθεσε ο ίδιος.

Στις έρευνες για τις συνθήκες της τραγωδίας θα συμμετάσχουν -εκτός από Αιγύπτιους- κλιμάκια ειδικών της Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (BEA), της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έρευνας Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Γερμανίας (BFU), που θα εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς και κλιμάκιο της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ρωσίας (MAK).

Tα πρόσωπα της τραγωδίας σύμφωνα με τη Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης