Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ένας ακτιβιστής ο οποίος είχε απαχθεί και τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, προτάθηκε ως υπουργός Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο Μπουλάτοφ είχε εμφανιστεί στις 31 Ιανουαρίου στην ουκρανική τηλεόραση φέροντας στο πρόσωπο και το σώμα του σημάδια, καταγγέλλοντας την απαγωγή και τον βάναυσο βασανισμό του. Μάλιστα, είχε ισχυριστεί πως οι απαγωγείς του τον «σταύρωσαν». Το ηγετικό στέλεχος του «Automaidan», του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα, που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς κατήγγειλε ότι απήχθη στις 23 Ιανουαρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους στην πλατεία, παρουσιάστηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των διαδηλωτών της Ουκρανίας πρότειναν τον Αρσένι Γιάτσενιουκ ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει για προσωρινή κυβέρνηση την Πέμπτη.

Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας που είχε καταλάβει το κέντρο του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, όπως τον Μπουλάτοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ένδειξη διχασμού μεταξύ των διαδηλωτών και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας γιουχάισε τον Γιάτσενιουκ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει οριστεί μεταβατικός πρόεδρος, όταν αυτοί ανέβηκαν στην εξέδρα.

Η Τιμοσένκο (πρώην πρόεδρος και άρτι αποφυλακισθείσα) και ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι ο Γιάτσενιουκ ανέλαβε καθήκοντα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν φυλακίστηκε μετά την καταδίκη της για διαφθορά η Γιούλια Τιμοσένκο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης