Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απείλησε το Σάββατο ότι θα επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» εις βάρος της στρατιωτικής χούντας που ανέτρεψε την κυβέρνηση στη Γουινέα-Μπισάου, αν δεν αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα αυτή.
Στην ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο το πραξικόπημα της 12ης Απριλίου και ζητεί την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των πολιτικών που έχουν συλληφθεί από τον στρατό. Μεταξύ αυτών είναι και ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, αντισυνταγματάρχης Ντάμπα Ντα Ουάλνα, δήλωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η «συμφωνία» για παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς, την οποία είχε ανακοινώσει στα μέσα της εβδομάδας, ήταν απλώς μια «πρόταση». «Ήταν μια πρόταση, όχι μια επίσημη ανακοίνωση» είπε ο αντισυνταγματάρχης, τονίζοντας ωστόσο ότι «αναζητείται μια λύση» στην κρίση που έχει προκύψει.
Οι πραξικοπηματίες είχαν ανακοινώσει ότι επέλεξαν τον Μανουέλ Σερίφο Ναμάτζο, τον ηττημένο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, για μεταβατικό πρόεδρο που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές το 2014. Ο ίδιος ο Ναμάτζο, όμως, αρνήθηκε την «προσφορά» αυτή, επισημαίνοντας ότι, αντί για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που ήθελαν να συστήσουν οι στρατιωτικοί, η χώρα θα πρέπει να βρει μια λύση μέσω του Κοινοβουλίου της.
Η Αφρικανική Ένωση και η Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Χωρών (ECOWAS) απέρριψαν επίσης το σχέδιο της χούντας και ζήτησαν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη Γουινέα-Μπισάου.
Διαδήλωση μεταναστών από τη Γουινέα- Μπισάου στην Πορτογαλία
Στην Κοΐμπρα και τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, εκατοντάδες μετανάστες από τη Γουινέα-Μπισάου οργάνωσαν το Σάββατο μεγάλες διαδηλώσεις, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το πραξικόπημα και από τους στρατιωτικούς «να σεβαστούν τη δημοκρατία». «Φτάνει», «Ο λαός κουράστηκε» και «Θέλουμε ειρήνη», έγραφαν στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
«Δεν είναι λογικό να κάνεις πραξικόπημα εν μέσω εκλογών» δήλωσε ένας νεαρός, ενώ ένας άλλος διερωτήθηκε: «Σε μια δημοκρατική χώρα όπου οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τον λαό, γιατί γίνονται τακτικά πραξικοπήματα; Βαρεθήκαμε. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το τελευταίο».
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά