Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε τα ξημερώματα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της αραβικής χώρας, ο Abdullah bin Abdulaziz al Saud (Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ) παρέμεινε τις τελευταίες εβδομάδες στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Διάδοχος του είναι ο αδελφός του, Salman (Σαλμάν), 79 ετών, ενώ τη θέση του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου παίρνει ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά, Moqren (Μογκρέν).

«Η Αυτού Υψηλότητα του Σαλμάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και το έθνος πενθούν τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος απεβίωσε στη 01.00 τα ξημερώματα ακριβώς» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Λόγω της εύθραυστης υγείας του Αμπντουλάχ, ο Σαλμάν είχε αναλάβει πρόσφατα τις περισσότερες αρμοδιότητες του μονάρχη, ο οποίος χρειαζόταν να ταξιδεύει αρκετά συχνά στο εξωτερικό -κυρίως στις ΗΠΑ- και να υποβάλλεται σε θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ετεροθαλής αδελφός του, Σαλμάν, είναι ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής ΑραβίαςΥπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2011 είχε πεθάνει ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο ο τότε διάδοχος του θρόνου και υπουργός Άμυνας και Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Sultan bin Abdulaziz al Saud (Σουλτάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ), εξέλιξη που τοποθέτησε τον Σαλμάν στο Νο2 της διαδοχής.

Η είδηση του θανάτου του βασιλιά Αμπντουλάχ βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το BBC, η δημοτικότητά του ήταν πολύ μεγάλη. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του προσπάθησε οι γυναίκες να έχουν περισσότερο χώρο στη δημόσια ζωή. Λίγο πριν από την ανακοίνωση του θλιβερού γεγονότος, η κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της και μετέδωσε προσευχές από το Κοράνι, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις θανάτου μελών της βασιλικής οικογένειας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βασιλιάς Αμπντουλάχ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1924 στην πρωτεύουσα Ριάντ και ήταν ο 13ος από τους 37 συνολικά γιους του βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ, ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος πέθανε το 1953.
  • Η μητέρα του, Φάχντα, ήταν η 8η από τις συνολικά 16 γυναίκες του βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ.
  • Επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας το 1962. Πρίγκιπας και αναπληρωτής πρωθυπουργός το 1982.
  • Διαδέχτηκε τον ετεροθαλή αδελφό του, βασιλιά Φαχντ, τον Αύγουστο του 2005. Ουσιαστικά, όμως, κυριαρχούσε στα πολιτικά δρώμενα από το 1995 όταν ο αδελφός του υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως. Στο έδαφός της βρίσκονται οι δύο ιερότεροι τόποι λατρείας του Ισλάμ, η Μέκκα και η Μεδίνα.

Η επόμενη ημέρα

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως δεν τίθεται θέμα αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η βασιλική οικογένεια είναι πανίσχυρη και τα αμύθητα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου σε συνδυασμό με τη σιδηρά πυγμή των δυνάμεων ασφαλείας δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ισχύουσας τάξης πραγμάτων.

Τα τελευταία χρόνια ο βασιλιάς Αμπντουλάχ αντιμετώπιζ​ε σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειαζόταν να ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για θεραπείες και εγχειρήσεις

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε αναλάβει την εξουσία το 2005, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη χώρα. Από το 2010 μέχρι σήμερα είχε υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στην πλάτη, με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να είναι φειδωλές στις ανακοινώσεις που σχετίζονταν με την κατάσταση της υγείας του μονάρχη.
Όπως και οι προκάτοχοί του, διατήρησε τους στενούς διπλωματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία μαζί με το Μπαχρέιν (έδρα του Ε’ Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού) παραμένουν πιστοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου. Στο εσωτερικό της χώρας ο Αμπντουλάχ προώθησε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επέτρεπαν στον Τύπο να ασκεί περιορισμένη κριτική στην εξουσία, ενώ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν ακόμα και να εργάζονται. Ωστόσο, βρέθηκε πολλάκις στο επίκεντρο έντονης κριτικής κάθε φορά που εικόνες με αποκεφαλισμούς γυναικών έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο διάδοχός του, βασιλιάς Σαλμάν, δεν αναμένεται να αλλάξει την εξωτερική πολιτική ούτε να τροποποιήσει τον τρόπο διακυβέρνησης στο εσωτερικό. Σύμφωνα με το BBC, δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα:

α)οι τιμές του πετρελαίου και
β) ο εξτρεμισμός.

Εδώ και μήνες οικονομικοί αναλυτές συνδέουν την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου (και να βάλει έτσι φρένο στην πτώση της τιμής του βαρελιού) με την ουκρανική κρίση και την αντιπαλότητα ΗΠΑ – Ρωσίας. Η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, επομένως το φθηνό πετρέλαιο την καθιστά ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις. Οι χαμηλές τιμές πλήττουν και το Ιράν (παραδοσιακός εχθρός της Σαουδικής Αραβίας), το οποίο έχει να αντιμετωπίσει και τις οικονομικές κυρώσεις λόγω του πυρηνικού προγράμματός του.

Την ίδια στιγμή, το Ριάντ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εμπόλεμες ζώνες, όπου έχουν παγιωθεί εξτρεμιστικές οργανώσεις οι οποίες έχουν αρκετούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της αραβικής χώρας. Στον Νότο υπάρχει η Αλ Κάιντα της Υεμένης και στον Βορρά το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η Σαουδική Αραβία ήταν ένα από τα κράτη στην περιοχή του Κόλπου που πρόσφεραν αφειδώς χρήματα και εξοπλισμό σε αντικαθεστωτικές ομάδες που μάχονταν κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ – Άσαντ, κίνηση που γύρισε… μπούμερανγκ όταν προέκυψαν οι τζιχαντιστές που ήθελαν να ιδρύσουν το δικό τους Χαλιφάτο.


Συλλυπητήρια Ομπάμα

Τα ειλικρινά συλλυπητήρια του αμερικανικού έθνους στη βασιλική οικογένεια και τον λαό της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλάχ εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη γραπτή του δήλωση ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα της συμμαχίας ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Ως ηγέτης ήταν ειλικρινής και είχε το θάρρος να εκφράζει τις πεποιθήσεις του. Μια από αυτές ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του για τη σπουδαιότητα της σχέσης ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας ως εχέγγυου για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

»Η εγγύτητα και η δύναμη αυτής της σχέσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρακαταθήκης που αφήνει πίσω του ο βασιλιάς Αμπντουλάχ».

Η ιστορική συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ’

Στις 6 Νοεμβρίου του 2007 ο βασιλιάς Αμπντουλάχ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας στο Βατικανό.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να συνομιλήσει με τον τότε Ποντίφικα Βενέδικτο IE’.

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό είχε αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν τον τρόπο ζωής των χριστιανών στη Σαουδική Αραβία. Εκτιμάται πως περίπου 1,5 εκατ. χριστιανοί ζουν στην αραβική χώρα, ωστόσο είναι αναγκασμένοι να εναρμονίζονται με σειρά απαγορεύσεων στην καθημερινότητά τους, καθώς το Ριάντ εφαρμόζει μια άμεση ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης