του Κώστα Μπετινάκη
Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.
Όπως ανακοίνωσε η Β. Κορέα, νωρίς το πρωί εκτοξεύθηκε βαλλιστικός πύραυλος από το ανατολικό λιμάνι Sinpho της νότιας επαρχίας Hamgyong με κατεύθυνση τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, διανύοντας απόσταση 60 χιλιομέτρων.
Τον περασμένο μήνα η Πιονγκγιάνγκ είχε εκτοξεύσει άλλους τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους, με κατεύθυνση πάλι τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως το πυραυλικό της πρόγραμμα έχει «ειρηνικούς σκοπούς», ενώ οι γειτονικές χώρες καταγγέλλουν ότι εντάσσεται σε σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Η Ιαπωνία αποκάλεσε την εκτόξευση του νέου βορειοκορεατικού πυραύλου «πρόκληση», όπως και η Νότια Κορέα, η οποία κατήγγειλε «ότι αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της Κορεατικής Χερσονήσου». Στην ανακοίνωση του νοτιοκορεατικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται πως «παραβιάζεται σειρά αποφάσεων που έχουν λάβει τα Ηνωμένα Έθνη».
Η Νότια Κορέα έθεσε αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις σε «πλήρη μαχητική επιφυλακή».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε δήλωσε πως η χώρα του συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, με αφορμή τη νέα πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, η οποία αποτελεί «κλιμάκωση της απειλής».
Αντίθετα, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Άμυνας Αεροδιαστήματος (Norad) ανακοίνωσε πως «δεν προκαλεί απειλή ο πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα στις ΗΠΑ».
Η νέα πυραυλική εκτόξευση γίνεται την παραμονή της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Στις συνομιλίες τους αναμένεται να κυριαρχήσει το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απαγορεύσει στη Βόρεια Κορέα να κάνει πυραυλικές δοκιμές, αλλά η Πιονγκγιάνγκ επανειλημμένα έχει παραβιάσει τις απαγορεύσεις, παρά την επιβολή των αντιποίνων που της έχουν επιβληθεί.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον χαρακτήρισε την εκτόξευση ως «άλλη μία μέσου βεληνεκούς» προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ έχουν πει αρκετά για τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε άλλα σχόλια».
Ο πρόεδρος Τραμπ σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ «σκοπεύουν να τακτοποιήσουν το ζήτημα με τη Βόρεια Κορέα μόνες τους, αν η Κίνα δεν θέλει να συνετίσει τον φασαριόζο γείτονά της».
Η Κίνα, παραδοσιακός διπλωματικός σύμμαχος της Β. Κορέας και εμπορικός εταίρος της, περνά περίοδο έντασης μετά την άρνηση της Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τόσο τις πυραυλικές της δοκιμές όσο και το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύννεφα πολέμου στη Βορειοανατολική Ασία
Η ακτίνα δράσης των βορειοκορεατικών πυραύλων:
Η Βόρεια Κορέα είχε αυτοανακηρυχθεί πυρηνική δύναμη το 2005. Αλλά οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, είχαν ξεκινήσει συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ από το 2003 έως το 2009, ωστόσο τελικά η Β. Κορέα είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Β. Κορέα και η ένταση που προκαλείται στην Κορεατική Χερσόνησο με το πυραυλικό πρόγραμμα συνεχών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ απειλούν με «ανάφλεξη» τη Βορειοανατολική Ασία αλλά και με ενδεχόμενη σύγκρουση των πυρηνικών δυνάμεων.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ενημερώσει τον -νεοεκλεγέντα τότε- Ντόναλντ Τραμπ να θέσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας στις άμεσες προτεραιότητες ασφάλειας.
Σύμφωνα με διαρροές αμυντικών παραγόντων, από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης Τραμπ έχει επανεξεταστεί η αμερικανική στρατηγική απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν κάθε ενδεχόμενο». Τα ενδεχόμενα αυτά, όπως «αλλαγή στο καθεστώς» ή ακόμη «και στρατιωτικό πλήγμα» εναντίον των βορειοκορεατικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, περιέγραψε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στη «Wall Street Journal».
Πρόσφατο δημοσίευμα στους «New York Times» με τίτλο «Αυξάνεται η ένταση με τη Β. Κορέα» υπογραμμίζει το επικίνδυνο ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος στη Βορειοανατολική Ασία.
Το εν λόγω άρθρο που είχε δει το φως της δημοσιότητας μετά τις προηγούμενες τέσσερις βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές υποστήριζε: «Με ποιον τρόπο τελικά ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να αντιμετωπίσει την υποβόσκουσα πυρηνική κρίση; Μήπως σκοπεύει να αντιδράσει επιθετικά; Επειδή ο Λευκός Οίκος αποκήρυξε τις πυραυλικές δοκιμές προειδοποιώντας ότι προκαλούν ”επικίνδυνα επακόλουθα”».
Η κινεζική κυβέρνηση δείχνει φανερά ανήσυχη από το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος στην εξώθυρά της με τη συμμετοχή ενός από τους συμμάχους της, της Β. Κορέας. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi προειδοποίησε πως «οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα κλιμακώνουν την ένταση προκαλώντας η μία την άλλη, χωρίς να δείχνει οποιαδήποτε από τις δύο αυτές χώρες διάθεση να υποχωρήσει».
Η διακυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σχεδιάζει «εμπορικά μέτρα εμπόλεμης ατμόσφαιρας, τόσο εναντίον της Β. Κορέας όσο και των κινεζικών ”τεχνητών νησιών” στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι επιδίωξη της Πιονγκγιάνγκ ενδεχομένως είναι να καθίσουν μαζί στο ίδιο τραπέζι με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκειμένου να αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία.
Διαβάστε επίσης: