«Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι την ευθύνη, να μοιράζεσαι τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον» δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους του, που αντιδρούν στις ποσοστώσεις αναφορικά με τη μετακίνηση των μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Λίγο πριν την προσέλευσή του στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας είχε την πρώτη του συνάντηση μετά την επανεκλογή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΟι εργασίες της Συνόδου Κορυφής είναι σε εξέλιξη και διεξάγονται μία ημέρα μετά την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο .Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους ως Ευρωπαίοι να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών.
Είναι σημαντικό, τόνισε, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί δύο εκατ. πρόσφυγες.
«Μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» πρόσθεσε η κα. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
Τη βοήθεια σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία για την αντιμετώπιση των αναγκών των Σύρων προσφύγων ιεράρχησε ως βασική υποχρέωση της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων εντός Ε.Ε., η οποία ελήφθη την Τρίτη, ενώ ανέδειξε και τη σημασία του ελέγχου της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
«Πρέπει να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες από το να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Ολάντ. «Η Ευρώπη είναι ενότητα αξιών και αρχών».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η Ε.Ε. θα αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ό,τι χρειάζονται στους καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.
«Το πιο επείγον ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο.
«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική» σημείωσε.
Ο κ. Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. «βραχυπρόθεσμα μέτρα»στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς.
Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη για τους πρόσφυγες από τη Συρία, ειδικά στον Λίβανο και σε άλλες χώρες που τους φιλοξενούν, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, φθάνοντας στον χώρο της Συνόδου Κορυφής.
«Πρέπει να αποδεσμεύσουμε πόρους ώστε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στους χώρους όπου διαμένουν γύρω από τη Συρία, για να αποφύγουμε ένα εκατομμύριο άνθρωποι να πραγματοποιήσουν αύριο το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη» πρόσθεσε.
Η κρίσιμη Σύνοδος
Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό καλείται να κυρώσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τις τέσσερις χώρες από την κεντρική ΕΕ που διαφώνησαν αλλά «παρακάμφθηκαν» να μην κρύβουν την οργή τους.
Η Σλοβακία μάλιστα προαναγγέλλει πως προτιμά να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά να «σεβαστεί αυτήν την επιβολή».
Στην ατζέντα της Σύνοδου βρίσκονται ευρύτερα ζητήματα από το σχήμα των 120.000 που αφορούν το προσφυγικό, όπως τα ερωτήματα για το σύστημα ασύλου, την σταθεροποίηση των χωρών προέλευσης, το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης για τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων -όταν οι ηγέτες, όπως φαίνεται, δεν ασχοληθούν με το να αντιμετωπίσουν την δυσφορία των ανατολικών χωρών μετά την απόφαση της Τρίτης.
Το σχέδιο για ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ πήρε τελικά την Τρίτη την έγκριση της συνάντησης των υπουργών των «28» -η αντίσταση χωρών δεν κάμφθηκε, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας.
Στο σχέδιο δεν συμφωνούσαν η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Η Πολωνία, που αρχικά ήταν αντίθετη και ενδιάμεσα είχε εμφανιστεί «ευέλικτη», τελικά είπε το «ναι». Καταφεύγοντας στην λύση της ψηφοφορίας, οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν να περάσει τελικά η απόφαση που, ουσιαστικά, είναι δεσμευτική για όλους.
Μόνο η Φινλανδία -η οποία έχει διαφορετική αφετηρία από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης- απείχε από την ψηφοφορία και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση «σε εθελοντική βάση». Στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Ελσίνκι, υπενθυμίζεται, συμμετέχει το ξενοφοβικό κόμμα των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί»).
Το κλίμα στη συνάντηση των ηγετών την Τετάρτη αναμένεται να επηρεάσει η δυσφορία που έχει προκαλέσει στις τέσσερις αυτές χώρες η «παράκαμψή» τους.
Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρεςΟ Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά δεν έχει γίνει απλώς να καταπατώνται από μία πλειοψηφία τα λογικά επιχειρήματα χωρών, απλά και μόνο επειδή η πλειοψηφία δεν μπορούσε να επιτύχει συναίνεση».
«Προτιμώ να διακινδυνεύσω να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Σλοβακίας παρά να σεβαστώ αυτήν την επιβολή» είπε χαρακτηριστικά ο Φίκο.
Ο Τσέχος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τη Σύνοδο να ακυρώσει την απόφαση: «Οι πρωθυπουργοί είναι πάνω από τους υπουργούς και υποθέτω ότι υπάρχει μία κάποια ελπίδα να ανακαλέσει η Σύνοδος αυτήν την απόφαση» είπε ο Μίλος Ζέμαν.
Παραδέχθηκε πάντως πως οι «ελπίδες του» για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς η πλειοψηφία ήταν ισχυρότατη. «Μόνο το μέλλον θα δείξει πόσο μεγάλο λάθος ήταν αυτή η απόφαση» είπε.
Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.
Συναντήσεις με Γιούνκερ, Πιτέλα
Την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την επανεκλογή του είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χαθεί άλλος χρόνος και να εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν και τα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.
Στην 50λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρόντες από την ελληνική πλευρά ήταν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης.
Επιπλέον, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα, συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο κ. Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλ. Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου.
Στη συνάντηση,παρών ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.
Κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας ανάφεραν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους καθώς και του τρόπου εμπλοκής τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Φωτογραφίες: Eurokinissi