Η Άγκυρα, σε μια επίδειξη ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ουάσινγκτον, μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ, ανακοίνωσε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία τους συμφώνησαν ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε μια νέα ημέρα». Η φράση αποδίδεται στον Αμερικανό αντιπρόεδρο, όπως είπε Τούρκος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του, βάσει των περιορισμών που ισχύουν για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στα Μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, οι δυο τους συμφώνησαν «να αυξηθεί η συνεργασία των δύο χωρών, ειδικότερα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Ο Πενς εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των τριών Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από λάθος ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή Αλ-Μπαμπ της Συρίας.

Η τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν πριν από δύο ημέρες είχε ως αποτέλεσμα την ξαφνική επίσκεψη του διευθυντή της CIA Mike Pompeo στην Άγκυρα την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της CIA πραγματοποιεί στην Άγκυρα το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από έναν μήνα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Pompeo πήγε στο προεδρικό παλάτι και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Προηγουμένως, είχε επισκεφθεί τα γραφεία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ΜΙΤ Hakan Fidan.

*Με πληροφορίες από «Anadolu Agency»
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης