Τέλος δεν έχουν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε σωματεία μεταλλωρύχων στη Βολιβία για το καθεστώς λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός ορυχείου κασσίτερου και ψευδαργύρου, το οποίο άνηκε σε ιδιωτική εταιρεία (ελβετικών συμφερόντων) και κρατικοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολλοστή φορά το κέντρο και τα περίχωρα της πρωτεύουσας Λα Παθ μετατράπηκαν την Τρίτη σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε μεταλλωρύχους που ερίζουν για τις τύχες του ορυχείου το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη Κολγκουίρι, με τουλάχιστον έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του και επτά να οδηγούνται στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν δυνάμεις της Αστυνομίας να κάνουν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τις αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Το «επίμαχο» ορυχείο άνηκε στην εταιρεία «Glencore» και πλέον ελέγχεται από το κράτος. Βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, περίπου 200 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και έχει μετατραπεί σε «μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε ανεξάρτητα σωματεία μεταλλωρύχων και εργαζομένους της κρατικής εταιρείας «Comibol». Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρόεδρος της χώρας (Evo Morales) έχει ανάψει το «πράσινο» φως για την πραγματοποίηση περιορισμένης έκτασης εξορύξεων σε ιδιώτες μεταλλωρύχους, προκαλώντας την οργή των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμάται ότι οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία από τις αντιπαραθέσεις έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατ. δολάρια.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Οδομαχίες έξω από την πρωτεύουσα της Βολιβίας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012, 07:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης