Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Σκάνδαλο-μαμούθ πίσω από το οποίο υποκρύπτεται προσωπικό οικονομικό όφελος κατήγγειλε πριν από μερικές ημέρες ο κ. Δημήτρης Γαλακτόπουλος, εκπρόσωπος της European Infosystems, αναφερόμενος στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Μέλη του ΔΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας φέρονται να ζητούσαν μίζες για αποπληρωμή έργωνΠρόκειται για μία εταιρεία η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος υλοποίησης έργων κρατικών ενισχύσεων 600 περίπου επιχειρήσεων.
H European Infosystems ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) το 2010, εκπροσωπώντας αυτές τις εταιρείες στην επικοινωνία τους με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Ωστόσο, όπως κατήγγειλε σε συνέντευξη Tύπου ο κ. Γαλακτόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚτΠ, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας της, προφασιζόμενο καταγγελίες από αγνώστους, αποφάσισε τον Μάιο του 2013 να προσφύγει στο ΣΔΟΕ, κατηγορώντας τις επιχειρήσεις που έχουν συνεργασία με την European Infosystems για παρατυπίες, χωρίς όμως να ζητήσει από αυτές να προσκομίσουν σχετικά στοιχεία.
Επιπλέον, το ΔΣ προέβη στην καταγγελία, παρόλο που το προσωπικό της ΚτΠ αλλά και η Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων από κοινού αποδέχονταν την ολοκλήρωση των έργων που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους μάλιστα τη δυνατότητα να αποπληρωθούν κανονικά.
Εν συνεχεία, με το πρόσχημα, όπως καταγγέλλεται, ότι η ΚτΠ βρίσκεται σε αναμονή απάντησης από τους αρμόδιους φορείς (σ.σ. ΣΔΟΕ), τον Αύγουστο του 2013, αυθαίρετα αποφάσισε την αναστολή έκδοσης Βεβαιώσεων Ολοκλήρωσης και Πληρωμής μόνο για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την European Infosystems.
Επτά μηνύσεις από επιχειρήσεις
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη κατατεθεί επτά μηνυτήριες αναφορές κατά μελών του ΔΣ της ΚτΠ από επιχειρηματίες που ολοκλήρωσαν τα έργα τους όπως ορίζουν οι προκηρύξεις, χωρίς όμως, όπως προαναφέρθηκε, να λάβουν τα τελευταία δύο χρόνια ούτε ευρώ!
«Ήθελαν μίζα»
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες τα κίνητρα τους ήταν σαφή: Τα μέλη του ΔΣ της ΚτΠ προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τις εταιρείες, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
«Για να το καταφέρουν αυτό, με απόφασή τους τον Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησαν από τη διεύθυνση των κρατικών ενισχύσεων να τοποθετεί στις εισηγήσεις της το όνομα της προμηθεύτριας εταιρείας δίπλα σε κάποιο δικαιούχο, κάτι το οποίο αντίκειται σε όλες τις διατάξεις, αφού ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ελέγχει και συνομιλεί μόνο με επιχειρήσεις δικαιούχους επιδοτήσεων και όχι με τους προμηθευτές τους. Αυτή η απόφαση όμως τους έδωσε τη δυνατότητα να προσδιορίσουν ποιες εταιρείες είχαν μεγάλους τζίρους σε κάθε δράση. Στη συνέχεια, με την απειλή ότι θα έκοβαν την πληρωμή των έργων των πελατών τους και θα δημιουργούσαν έτσι πρόβλημα στις εμπορικές τους σχέσεις απαιτούσαν χρηματικά ανταλλάγματα» υποστηρίζουν.
Email-φωτιά
Όπως καταγγέλλει ο κ. Γαλακτόπουλος τον «προσέγγισε συνεργάτης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας Γιώργου Τσακογιάννη και για να προωθήσει την υπόθεση του ζήτησε αρχικά μίζα 3% και στη συνέχεια 5%, καθώς και επιπλέον 60.000 ευρώ»!
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο κ. Δημήτρης Λιούλιας είχε προσληφθεί άτυπα στην εταιρεία από τον κύριο Τσακογιάννη, ενώ αντικείμενό του ήταν η προώθηση των έργων κρατικών ενισχύσεων.
«Αφού επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για τα έργα των πελατών μας, μας ενημέρωσε ότι για να μπορέσει το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την πληρωμή των συγκεκριμένων έργων θα έπρεπε να συμφωνήσουμε να αποδώσουμε ποσοστό 3% επί των επιδοτήσεων, το οποίο στην συνέχεια έγινε 5%, σε συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επιπλέον θα έπρεπε να δώσουμε και εξήντα χιλιάδες μπροστά, γιατί έπρεπε να κλείσουν κάποιες δανειακές υποχρεώσεις τους. Προκειμένου να έχουμε στοιχεία για τον εκβιασμό που υφιστάμεθα του ζήτησα την συγκεκριμένη πρόταση να μου την στείλει και σε email» καταγγέλλει.
Η συνέντευξη Τύπου με τις καταγγελίες-φωτιά
«Υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για εικονικών πληρωμών»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Απριλίου 2015, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αιτία της αναφοράς που κατέθεσε στο ΣΔΟΕ υπήρξαν σοβαρές υπόνοιες για εικονικές πληρωμές.
Ειδικότερα:
European Infosystems: «Είναι παραπλανητικοί, ψευδείς και δόλιοι οι ισχυρισμοί της ΚτΠ»
Απάντηση στους παραπάνω ισχυρισμούς έδωσε εκ νέου η European Infosystems.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στην υπόθεση – σκάνδαλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, μετά τις τους ψευδείς, παραπλανητικούς και δόλιους ισχυρισμούς που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΚτΠ ΑΕ.
Από την πλευρά μας, ως European Infosystems, θέλαμε ν’ αφήσουμε το όλο θέμα στα χέρια της Δικαιοσύνης (σ.σ. στον Εισαγγελέα που έχει τον φάκελο) και της Πολιτείας (σ.σ. έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Υπουργός Γεώργιος Κατρούγκαλος).
Αναγκαζόμαστε όμως να επανέλθουμε και να επισημάνουμε μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η αλήθεια.
Το ψευδές των ισχυρισμών έγκειται λοιπόν στα παρακάτω:
Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι “δεν πληρώθηκαν επενδυτικά σχέδια δικαιούχων που εκπροσωπούμε και βρίσκονται στη λίστα αναφοράς της 30 Μαΐου 2013 και κατά την κρίση του ΔΣ αιτία για αναστολή πληρωμής”, αυτό είναι απολύτως ψευδές …αφού έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές για τουλάχιστον εννέα επενδυτικά σχέδια, επιχειρήσεων-πελατών μας που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα και όλες μετά τις 30 Μαΐου του 2013. Φαίνεται ότι κάποιοι μεταξύ των πελατών μας έχουν καλύτερες γνωριμίες.
“Άλλες έχουν το πρόβλημα, οι δικές μας δεν πληρώνονται”
Ο Κύριος Τσακογιάννης γνωρίζει πολύ καλά, όπως και εμείς μετά από δική του άλλωστε ενημέρωση, ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει δικαιούχους που συνδέονται με 14 προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς και ότι υπάρχουν ευρήματα και ερωτήματα για κάποιες επιχειρήσεις που έχουν συνεργαστεί με κάποιους από αυτούς αλλά σε κάθε περίπτωση, όχι για επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε.
Το ΔΣ της ΚτΠ ΑΕ παρά τις ερωτήσεις του ΣΔΟΕ για συγκεκριμένα έργα που συνδέονται με συγκεκριμένους προμηθευτές, εκδίδει κανονικά βεβαιώσεις ολοκλήρωσης και πραγματοποιούνται πληρωμές στους πελάτες τους λόγω ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρούν με κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι οι έλεγχοι από τις αρχές δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ΑΕ προκειμένου να εκδίδει βεβαιώσεις ολοκλήρωσης και αποπληρωμής επενδυτικών σχεδίων, παρά μόνο για τους δικαιούχους που εκπροσωπούμε οπού εκ των γεγονότων πραγματοποιείται διακριτική μεταχείριση δεδομένου ότι έχουμε πέσει θύματα εκβιασμού και δεν έχουμε υποκύψει.
“Ο Τσακογιάννης ενημέρωνε για την λύση του προβλήματος”
Τέλος να θυμίσουμε στον κύριο Τσακογιάννη ότι από τα αναγραφόμενα στο mail του προς την πολιτική ηγεσία και αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει επαφές με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, οι οποίες τον είχαν ενημερώσει ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να στοιχειοθετούν παρατυπίες για επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε, αισθανόταν ασφαλής να εκδώσει βεβαιώσεις ολοκλήρωσης και να αποπληρώσει τα επενδυτικά σχέδια των δικαιούχων μας.
Αυτό που έλειψε ωστόσο ήταν το ποσοστό προμήθειας που ζητήθηκε μέσω του εξωτερικού του συνεργάτη και η καταβολή εφάπαξ ποσού.
Διαδικασία που νομιμοποιήθηκε με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία ορίζετε αρμόδιος για την κατά περίπτωση εισήγηση έγκρισης ολοκλήρωσης και αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων.
“Περιμένουμε ακόμα τον ειδικό κατάλογο”
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΔΣ, καλούμε τον κύριο Τσακογιάννη να μας ενημερώσει εάν έχει συσταθεί ο ειδικός κατάλογος που αναφέρεται και ποια είναι τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν οι επιχειρήσεις πέραν βεβαίως της προμήθειας 5% και του ποσού των 60.000,00 ευρώ
Και ο πιο αφελής αντιλαμβάνεται την συμπαιγνία και τον εκβιασμό που έχουν συντελεστεί. Πρόκειται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και η συνέχεια θα δοθεί στα ποινικά δικαστήρια.
Απορίας άξιο είναι γιατί η νέα Διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας καλύπτει όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες του προηγούμενου ΔΣ, καθώς και γιατί οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους δεν καθαρίζουν το τοπίο».