Την ποινική δίωξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη για το κακούργημα της απιστίας ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για την πολυδάπανη μετάδοση του Champions League. Ο κ. Πεπόνης ζητεί επίσης να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την κατηγορία της απιστίας και σε βάρος του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ Στυλιανού Στεφάνου και του δημοσιογράφου-προϊσταμένου του αθλητικού τμήματος Δημήτρη Χατζηγεωργίου.
Η δίωξη αφορά την προσφορά της ΕΡΤ για την απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions League για την περίοδο 2012-2015 η οποία κρίθηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα ότι ήταν πράξη «μη συνετής διαχείρισης της περιουσίας της δημόσιας τηλεόρασης. Για το λόγο αυτό ο κ. Πεπόνης δεν έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου που χειρίστηκε την έρευνα, να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο και έδωσε εντολή για την άσκηση των διώξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη παραγγελία του ζητεί να διωχθούν τα στελέχη της ΕΡΤ για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία, με αντικείμενο μεγαλύτερο των 73.000 ευρώ. Όπως τονίζει στην παραγγελία του ο κ. Πεπόνης, από τους έξι μάρτυρες που κατέθεσαν οι τέσσερις υποστήριξαν ευλόγως ότι οι «συμπεριφορές και δράσεις των υπό δίωξη ιθυνόντων θεμελιώνουν το αδίκημα της απιστίας». Ο κ. Πεπόνης αξιολογώντας τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας δίνει έμφαση στις προσφορές των υπολοίπων καναλιών λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων που κλήθηκαν. Επισημαίνεται στην παραγγελία του ότι ο ΣΚΑΙ προσέφερε 600.000 ευρώ ετησίως, το MEGA 2 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 3,5 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ 10,8 εκατ. ευρώ.
Ο οικονομικός εισαγγελέας θεωρεί ως «κραυγαλέα απόκλιση» την οικονομική προσφορά της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και επισημαίνει ότι αυτή «αποκαλύπτει παραβίαση των κριτηρίων της συνετούς οικονομικής διαχείρισης… Η ορθολογική και επιμελής διαχείριση των εσόδων της ΕΡΤ αφορά αδιακρίτως τον έλληνα φορολογούμενο και όχι μόνο τον τηλεθεατή ποδοσφαιρικών αγώνων», τονίζει με νόημα ο κ. Πεπόνης.
Επίσης επισημαίνει την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης ως στοιχείο που δείχνει την πλημμελή διαχείριση.
Υπενθυμίζει τέλος ότι η ΕΡΤ λειτουργεί με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με έδρα την Αθήνα, είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα, ελέγχεται και εποπτεύεται από το κράτος. Τα έσοδα της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει, τις διαφημίσεις και την έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου