Στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων της χώρας φαίνεται πως βρίσκονται έργα που αφορούν την προστασία και προφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τη μανία της φύσης και την ιδιάζουσα μορφολογική ανάλυση που παρουσιάζουν τα ρέματα της χώρας.

Ο λόγος για τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα που για πολλοστή φορά βρέθηκε ανυπεράσπιστος απέναντι στις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να θυμίζει «πισίνα» παρά με χώρο λατρείας της θεάς Αρτέμιδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έλεος του λιμναζόντων υδάτων ο Ναός της ΑρτέμιδαςΕκεί, σύμφωνα με τον μύθο κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμη ζήτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια μεταφέροντάς την στη χώρα των Ταύρων στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε από ‘κει στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδερφού της Ορέστη. Επίσης, μια άλλη εκδοχή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, η Ιφιγένεια κατά την επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Άρτεμιδος.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης μεταξύ των αρμόδιων φορέων – με την εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Ανικανότητα των κρατικών φορέων να υπερασπιστούν τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάςΑττικής να αποτελεί την υπηρεσιακή μονάδα στην οποία ανήκει ο ναός – είναι το γεγονός πως από το 1979 μέχρι το 2004 κανείς δεν γνώριζε αν ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκονταν υπό την ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ ή της ΕΥΔΑΠ ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των πλημμύρων που προκαλούνταν από το ρέμα του Ερασινού, σχεδόν, κάθε χρόνο.

Αναρωτιέται κάποιος τι απέγινε η απόφαση για την περιβόητη κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2014 και σε ποιο βαθμό τα σχέδια διαχείρισης θα ήταν αρκούντως ικανοποιητικά ώστε να υλοποιηθούν από την Ειδική Γραμματεία υδάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρακάτω φωτογραφίες αναγνώστη που δημοσιεύει το zougla.gr δείχνουν ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας εκτεθειμένο σε μια λασποθάλασσα, στο έλεος του λιμναζόντων υδάτων καταδεικνύοντας, την ανικανότητα των κρατικών φορέων να υπερασπιστούν την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


(Σχεδόν καλύφθηκαν οι κίονες του Ναού)


(Βάλτος ο αρχαίος Ναός)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Απέραντη λίμνη σκεπάζει τον αρχαιολογικό χώρο)

Σε μια εποχή όπου μεγάλοι χώροι Πολιτισμού παραδίδονται στο Δημόσιο – περίπτωση ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου – και οι προσδοκίες ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού της χώρας μεγαλώνουν, στη Βραυρώνα, στα ανατολικά παράλια της Αττικής, ένα από τα αρχαιότερα και πιο σεβάσμια ιερά «βουλιάζει» από την άρνηση της πολιτείας να υπερασπιστεί την πολιτιστική περιουσία της χώρας.

Επιμέλεια: Σπύρος Κανιούρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης