Αγκαλιά με τόνους υπολειμμάτων αμιάντου βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, καθώς τα συγκεκριμένα απόβλητα του επικίνδυνου και επιβλαβούς υλικού εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Άνθρωποι που κατά τον εργασιακό τους βίο ήταν εκτεθειμένοι στον αμίαντο, καταγγέλλουν στη zougla.gr ότι η εταιρεία ΤRASTIC (πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ) που λειτούργησε ως το 2006, χρησιμοποιώντας στα προϊόντα της ως πρώτη ύλη το συγκεκριμένο υλικό, πλέον το εναποθέτει στον προαύλειο χώρο του εργοστασίου και σε παρακείμενα χωράφια.
Άλλωστε όπως αναφέρουν, η παρούσα κατάσταση ευθύνεται για την πληθώρα κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή. Το χωριό Γέφυρα βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων. Τα κρούσματα σε εργαζομένους αλλά και σε κατοίκους των γύρω χωριών από μορφές καρκίνου που έχουν σχέση με αμίαντο, είναι δυστυχώς πολλά. Όμως όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις καταγγελίες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδράνησαν και αδιαφόρησαν.
(Mπάζα με απόβλητα αμίαντου)
(Ο χώρος περιμετρικά του εργοστασίου)
Ο πρόεδρος τoυ Σωματείου των εργαζομένων, Θεοδωρίδης Χρήστος, μιλώντας στη zougla.gr ανέφερε ότι έχουν ζητήσει από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου να πάρουν δείγματα αλλά παρατηρείται στασιμότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο παρότι ενημέρωσαν την εταιρεία για την επικινδυνότητα του υλικού, ζητώντας παράλληλα να απομακρυνθούν.
Ακούστε τι κατήγγειλε στη zougla.gr:
Δείτε το video-ντοκουμέντο
Μια πρώτη ενέργεια για το θέμα των επιπτώσεων του αμιάντου στην υγεία, έγινε πριν από λίγες μέρες όταν ο Δήμος Χαλκηδόνας μετά από απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Γέφυρας, κάλεσε το αρμόδιο κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ελέγξουν το χώρο. Πάντως, οι μέχρι στιγμής απανωτές εκκλήσεις τους για δειγματοληψία από αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος, τομέας Βιομηχανίας, έχουν πέσει στο κενό.
Παράλληλα στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Γέφυρας στις 7/5/2012 τέθηκε επί τάπητος το θέμα της «τοξικής βόμβας» των τεραστίων ποσοτήτων του άθαφτου αμιάντου στο εργοστάσιο της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ στη Γέφυρα. Μάλιστα στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Κοβάτσης Αναστάσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως καθημερινά και σε διάμετρο κύκλου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από την αυλή του εργοστασίου που είναι στοιβαγμένη η ποσότητα αυτή, διασκορπίζονται με τον αέρα ίνες αμιάντου. Επίσης ότι εκτός από την διασπορά με τον αέρα, ο αμίαντος περνά και στα υπόγεια νερά.
Τελικά το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα α) να καλέσει τον επιχειρηματία σε συνάντηση, παρουσία και του Δημάρχου για να του δώσει μια ευκαιρία να λύσει το πρόβλημα, β) να ενημερώσει την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, και γ) αν ο επιχειρηματίας δεν ανταποκριθεί, να προχωρήσει στη νομική αντιμετώπιση του θέματος και σε καταγγελίες παραπέμποντας το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά, η υπόθεση παρέμεινε στο συρτάρι.
H zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Χαλκηδόνας, Παναγιώτη Δαϊκούδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την επικινδυνότητα της κατάστασης και ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν κλιμάκια του Υπουργείου για νέα δειγματοληψία.
Ακούστε τι δήλωσε:
Αναζητώντας στο ιστολόγιο της εταιρείας μπορεί να βρει ένα έγγραφο του 2004 βάσει του οποίου δεν προκύπτει παρουσία ινών αμιάντου, μετά από ανάλυση που έγινε σε δείγμα που απέστειλε η εταιρεία. Βέβαια, ο κ. Θεοδωρίδης απορεί πώς η ανάλυση στηρίχτηκε σε δείγμα που απέστειλαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του εργιαστασίου και δεν το έλαβε κάποιο ειδικό κλιμάκιο.
Καταγγέλλουν εργασιακό μεσαίωνα
Παράλληλα οι εργαζόμενοι, 70 στον αριθμό, καταγγέλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα. Απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας από τις 17 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Συνολικά έχουν να λαμβάνουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η εταιρεία αυτό το ποσό το έκανε ως μηνιαίο τζίρο μέχρι τις αρχές του 2011. Στη συνέχεια και εντελώς αναίτια άρχισε να μην πληρώνει τους εργαζομένους και μάλιστα προχώρησε και σε 52 απολύσεις μετά την επίσχεση εργασίας, πράγμα εντελώς παράνομο και αντίθετο με την εργατική νομοθεσία.
Η μόνη ελπίδα τους να πάρουν τα χρήματά τους είναι οι αιτήσεις κατάσχεσης και πλειστηριασμών που έχουν καταθέσει στα δικαστήρια. Η πρόσβαση στο εργοστάσιο έχει απαγορευτεί στους εργαζόμενους ακόμη και στον χώρο ο οποίος δια νόμου παραχωρείται στο Σωματείο. Οι ίδιοι έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος.
Η zougla.gr προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την εταιρεία αλλά δεν κατέστη εφικτό.