Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών όσον αφορά στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.
Παράλληλα, μόλις ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο, θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε κάθε ενδιαφερόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές, σε περίπτωση που κάποιο στοιχείο που προκύπτει κατόπιν ηλεκτρονικής διασταύρωσης δεν ισχύει.
Το Περιουσιολόγιο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2016 και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε κάποια άλλη χώρα. Στα κινητά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, καταθέσεις, μετρητά σε θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές μετοχών και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σκληρά πρόστιμα και κατασχέσεις
Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, «για πρώτη φορά το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία όλων των πολιτών. Όποιοι δεν γνωστοποιήσουν την περιουσία τους στο κράτος, τότε εφόσον γίνει έλεγχος και εντοπιστούν οι όποιες διαφορές, θα υπάρξουν σκληρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως και την κατάσχεση των περιουσιών που έχουν αποκρύψει».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι «όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν εμφανίσουν στη δήλωση του Περιουσιολογίου κάποιο περιουσιακό στοιχείο, θα πληρώσουν πρόστιμο το ισόποσο της αξίας του».
Ουσιαστικά, το Δημόσιο θα δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο του κάθε φορολογουμένου, βάσει των λεγομένων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Έρχεται το Περιουσιολόγιο
Ο κ. Αλεξιάδης ξεκαθάρισε ότι «ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του Περιουσιολογίου». «Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα (αυτήν τη στιγμή) για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Οταν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Αρα θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματά τους διότι εάν δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες και φορολογικές και ποινικές επιπτώσεις» επεσήμανε ακόμη.
Στο ερώτημα για το αν θα ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει από μηδενική βάση ο φορολογούμενος ένα νέο έντυπο στα πρότυπα του Ε9, ο ίδιος απάντησε:
Το Περιουσιολόγιο προβλέπεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2016 και σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε σε κάποια άλλη χώρα. Στα κινητά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, καταθέσεις, μετρητά σε θυρίδες, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές μετοχών και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων«Δεν είναι υποχρεωτικό να κατατεθεί νέο Ε9. Δεν έχει οριστικοποιηθεί τεχνικά πώς θα γίνει αυτό, η διαδικασία δηλαδή, αλλά για παράδειγμα, μία από τις ιδέες που έχουμε είναι η εξής: να στείλει ένα email το Υπουργείο Οικονομικών σε κάθε πολίτη που διαθέτει ΑΦΜ και να του πει ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.λπ. η περιουσιακή σου κατάσταση είναι αυτή. Εχεις δυνατότητα μέσα σε έναν μήνα να μπεις σε αυτό το αρχείο μέσα, με αυτόν τον κωδικό να αλλάξεις τα στοιχεία που διαφωνείς αν είναι περισσότερα ή λιγότερα. Και στη συνέχεια να οριστικοποιήσεις τα στοιχεία σου και αυτό να είναι η τελική δήλωση του Περιουσιολογίου. Αρα δεν είναι κάτι τραγικά δύσκολο και κάτι το οποίο θα μας πάρει χρόνια».
Και πρόσθεσε με νόημα:
«Οταν αναγκάζουμε τον συνταξιούχο που μένει σ’ ένα δυάρι κατασκευής του 1968 και πληρώνει ΕΝΦΙΑ έστω και ένα ευρώ, θα αφήσουμε κάποιον άλλον που έχει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και δεν θα πληρώσει τίποτα; Όχι βέβαια».
Διαβάστε επίσης:
Εφορία: Ο λογαριασμός για το υπόλοιπο του 2015, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015, 11:30