Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 1986 όταν ξέσπασε η φωτιά στις δεξαμενές της Jet Oil, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, και επί επτά συνεχόμενες μέρες προκαλούσε εκρήξεις, τοξικό νέφος, και τραυματίες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή της δεξαμενής No1, μετά από ανάφλεξη διασκορπισμένου πετρελαίου στο έδαφος κατά τη διάρκεια θερμικής συγκόλλησης μιας σωλήνωσης. Πολυ γρήγορα απλώθηκε σε ακόμη οκτώ από τις 12 συνολικά δεξαμενές. Η καταστροφή ήταν ολοσχερής, με τις δεξαμενές να καταρρέουν. Οι δυνατές εκρήξεις, είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνέψει η πόλη, ειδικά όταν στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από την μεγάλη έκρηξη στη δεξαμενή Νο8, υπήρχε ο φόβος πως η φωτιά θα αγγίξει την δεξαμενή αμμωνίας της «ΣΙΓΚ». Από την πολυήμερη καύση του πετρελαίου, δημιουργήθηκε τοξικό νέφος που απλώθηκε σε πολλά χιλιόμετρα γύρω από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την φωτιά στις αποθήκες της JetOil, κάηκαν 14.957 κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου, 30.665 κ.μ. μαζούτ, 420 κ.μ.πετρελαίου ντίζελ και 20 κ.μ. νάφθας, ενώ το συνολικό κόστος της καταστροφής υπολογίζεται σε 22 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, υπήρχαν και πολλές επιπτώσεις στη γεωργία και στην οικονομία της περιοχής, με την αναγκαστική καταστροφή πολλών γεωργικών προϊόντων. Κοντά στις αποθήκες της JetOil, υπήρχαν και οι αποθήκες των Ελληνικών Διυλιστηρίων με συνολική χωρητικότητα 500.000 τόνων και με μια δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένης αμμωνίας χωρητικότητας 15.000 τόνων. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν η φωτιά έφτανε σε αυτές τις δεξαμενές.

Το μόνο θετικό στοιχείο ήταν ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο επικρατούσε πανικός στην Θεσσαλονίκη, με τους περισσότερους κατοίκους να ξενυχτούν στα πάρκα από τον φόβο και να σχηματίζουν μεγάλες ουρές σε εξόδους στην πόλη. Οι μόνοι που νοσηλεύτηκαν από την πύρινη καταστροφή, ήταν 25 άτομα, από τα οποία τα 11 με σοβαρούς τραυματισμούς και συμπτώματα δύσπνοιας.

Για εφτά ημέρες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι ένοπλες δυνάμεις και η τοπική αυτοδιοίκηση έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό, με ο,τι μέσα είχαν διαθέσιμα εκείνη την εποχή. Στην κατάσβεση της φωτιάς, βοήθησε μεγάλη αποστολή πυροσβεστών από τη Σεβία, οι οποίοι ήταν εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων βιομηχανικών ατυχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης