Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κεφαλλονιά μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1R που συγκλόνισε το νησί το μεσημέρι της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους σεισμολόγους να κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, μηχανολόγοι και ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να κάνουν έναν ακριβή απολογισμό της ζημιάς που προκάλεσε ο σεισμός. Την ίδια στιγμή άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στους χώρους του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Super Fast 11», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» μεταφέρθηκε με ζωντανή σύνδεση στο εσωτερικό του πλοίου, όπου διαμένουν περίπου 1.500 κάτοικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο έχει μετατραπεί σε σπίτι, καθώς ενήλικοι και μικρά παιδιά έχουν στρώσει κουβέρτες στο πάτωμα, έχοντας δίπλα τους τρόφιμα και μπουκάλια με νερό.

Παρόμοια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και τα σαλόνια του «Super Fast 11» τα οποία έχουν κατακλυστεί από τους κατοίκους του νησιού, που μετά το χθεσινό σοκ του σεισμού επιζητούν μερικές στιγμές ξεκούρασης και λίγες ώρες ύπνου.



Ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας και ο Άκης Τσελέντης στον «Κίτρινο Τύπο»

Στο πλοίο βρέθηκε και ο Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ανέφερε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται.

«Δεν πρέπει να υπάρχει φοβία. Όσων το σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καλό είναι να κοιμηθούν μέσα σε αυτό, αλλά για έναν μήνα πρέπει να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» εξήγησε.

Παράλληλα, στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Άκης Τσελέντης, ο οποίος συνέστησε στους κατοίκους του νησιού να μην διακατέχονται από φόβο και να επιδεικνύουν ψυχραιμία. Επιπλέον, φρόντισε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αρκετά δημόσια κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

«Ο σεισμός είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης. Θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρά πως θα πρέπει να αντιδρούν σε περίπτωση σεισμού. Σε μια σεισμογενής περιοχή, όπως είναι το κεντρικό Ιόνιο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σεισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος ανέφερε στην εκπομπή ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τα σεισμολογικά κέντρα, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νησί είναι βελτιωμένη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα των ισχυρών μετασεισμών. Θα ήταν χρήσιμο να γίνουν οι κατάλληλες ενημερώσεις ώστε, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος ισχυρός μετασεισμός, να μην έχουμε θύματα από πανικό. Θα πρέπει η “επιφυλακή” να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» επεσήμανε επίσης.


Το ρήγμα Μετασχηματισμού της Κεφαλλονιάς

O καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Καρακώστας μίλησε στο zougla.gr για το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλλονιάς, το ρήγμα Μετασχηματισμού.

Πρόκειται για ένα ρήγμα στο οποίο συγκεντρώνεται πάρα πολύ μεγάλη σεισμικότητα. Το ρήγμα Μετασχηματισμού είναι 130 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη Βόρεια Λευκάδα και φθάνει δυτικά από το βόρειο άκρο της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, «το Ελληνικό τόξο και ο Κορινθιακός συνδέονται άμεσα με το ρήγμα Μετασχηματισμού, που δίνουν όμως αρκετά μικρότερους σεισμούς από 6R».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» συμπλήρωσε.

Φωτορεπορτάζ από τη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά

'Κάθισε' όροφος σπιτιού στην Κεφαλλονιά

Εκτεταμένες υλικές ζημιές

Kατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ο δεύτερος όροφος του σπιτιού

Σκάφος πεσμένο στο μώλο

Ρωγμή στον μώλο

Υλικές ζημιές σε σπίτια στο χωριό Λιβάδι

«Ακροβατικά» για την επιδιόρθωση των υλικών ζημιών

H Κεφαλλονιά «μετρά» τις πληγές της

Δρόμος κομμένος στα δύο

Ζημιές σε κτήρια

Σε ετοιμότητα οι δυνάμεις ΕΜΑΚ

17 χλμ. έξω από το Ληξούρι, η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου

Εικόνα από τον μώλο στο Ληξούρι

Σε πλοία θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες

Κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

Ζημιές στο κτήριο της ΔΕΗ

Πρωινά πλάνα από την Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού


Ζημιές στο στάδιο


Σπασμένες τζαμαρίες


Διανυκτέρευση στα αυτοκίνητα



    Βραδινή έκτακτη σύσκεψη παρουσία Μιχελάκη. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Καβέτσος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Β. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής και
    ο δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Παρίσης.


    Δυνάμεις της ΕΜΑΚ κατέφθασαν από την Αθήνα

    Διαβάστε επίσης:

    Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 14:30

    Η γη χορεύει, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 10:15

    Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά, Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014, 15:58

    Οδοιπορικό στην Κεφαλλονιά, Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, 03:00

    σχόλια αναγνωστών
    oδηγός χρήσης