Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνές από τη χολιγουντιανή ταινία «Scarface» αναδύονται από τη δικογραφία που συντάχθηκε αναφορικά με το τεράστιο κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης που εξαρθρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά 16 άτομα.

Στην προκειμένη περίπτωση πρωταγωνιστής δεν είναι ο Tony Montana αλλά ο Νουγκζάρι Βοτζοροσφιλίδης, ο Χρήστος Μπάμπης και ο… «Βίτο».

Πρόκειται για τα τρία πρόσωπα που, όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, συνιστούν τους αρχηγούς του cartel, το οποίο αποτελούνταν από πέντε εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων επικοινωνούσαν μεταξύ τους είτε μέσω Skype ή Odnoklassniki (ρωσική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης) είτε με συσκευές κινητών τηλεφώνων τύπου Blackberry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «εγκέφαλοι»

Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της διακίνησης ναρκωτικών, με βασικό ύποπτο τον Νουγκζάρι.

Η έρευνα απέδωσε καρπούς, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη διεθνούς εγκληματικού δικτύου διακίνησης κοκαΐνης, το οποίο απαρτιζόταν από πέντε εγκληματικές οργανώσεις, με δύο από αυτές να αποτελούν τον βασικό κορμό.

Στην πρώτη ηγούνταν οι Νουγκζάρι Β. και Χρήστος Μπάμπης, ενώ η δεύτερη είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον Χρήστο Μ. και τον έγκλειστο των φυλακών Μαλανδρίνου Grembi Gezim.

Οι πυρήνες (υποομάδες) του εγκληματικού δικτύου είχαν διεθνή δράση και αναλάμβαναν την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα), τις οποίες στη συνέχεια εισήγαγαν στη χώρα μας, είτε μέσα σε κοντέινερ είτε μέσα σε χειραποσκευές από αέρος, και τις διέθεταν σε άλλους εμπόρους ναρκωτικών, προκειμένου να τις διακινήσουν στην ελληνική αγορά.

Τα «πρωτοπαλίκαρα» της βασικής οργάνωσης

Η πρώτη και βασική εγκληματική οργάνωση του cartel λειτουργούσε τουλάχιστον από τις αρχές του έτους υπό τις εντολές του Νουγκζάρι.

Ως μέλη της ταυτοποιήθηκαν ο Μπάμπης (ο οποίος ενεργούσε και για λογαριασμό του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού/Μαλανδρίνου Grembi Gezim) καθώς επίσης και οι Ο., Δ., Τ., Α., V. και ο «Βίτο», οι οποίοι εξασφάλιζαν, άμεσα ή έμμεσα, την αναγκαία ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της αγοράς των ναρκωτικών.

Παράλληλα, οι «Βίτο», Π. και Τ. πραγματοποιούσαν ταξίδια στη Λατινική Αμερική και συναντήσεις τόσο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά και αποστολή της κοκαΐνης όσο και για την παράδοση χρηματικών ποσών, πάντα τοις μετρητοίς.

Επιπλέον, τα ίδια μέλη απέστελλαν στους προμηθευτές των ναρκωτικών στο Guayaquil του Εκουαδόρ, μέσω δικτύου καταστημάτων ταχυμεταφοράς κεφαλαίων, χρηματικά ποσά από τη Γερμανία, τη Μαδρίτη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή «αχυρανθρώπων» που στρατολογούσαν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, εφαρμόζοντας την «τεχνική του μυρμηγκιού», δηλαδή με κατάτμηση του ποσού σε περισσότερα μέρη, χρησιμοποίηση διάφορων αποστολέων και αποστολή ποσού κάτω από το όριο υποχρεωτικής αναφοράς ύποπτης συναλλαγής, ώστε να μην κινούν υποψίες.

Ο μεταφορέας

Καταλυτικό ρόλο στη διακίνηση της κοκαΐνης έπαιζε ένας Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας.

Ο Β.Φ. εντάχθηκε στην εγκληματική οργάνωση προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ασφαλή εισαγωγή της κοκαΐνης από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τόσο στη χώρα μας όσο και στην Αλβανία.

«Οργανωμένη δουλειά»

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε το απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου 2013. Οι άνδρες του Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν έρευνα στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας σε κοντέινερ με δηλωθέν φορτίο μπανανών, το οποίο προερχόταν από το λιμάνι του Guayaquil του Εκουαδόρ. Το εμπορευματοκιβώτιο είχε φθάσει στο λιμάνι στις 17 Οκτωβρίου με το πλοίο Romy Believer.

Στη βάση του κοντέινερ βρέθηκαν 108 συσκευασίες κοκαΐνης, μικτού βάρους 119 κιλών. Στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο συμμετείχε στον έλεγχο εξήγησε στο zougla.gr ότι πρόκειται για «οργανωμένη δουλειά», καθώς η οργάνωση δεν επέλεξε μια εταιρεία εισαγωγής μπανανών καινούργια αλλά μια που δραστηριοποιείται χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να μην κινήσει υποψίες.

«Παραλήπτης των μπανανών είναι μια μεγάλη εταιρεία, η οποία φέρνει κάθε μήνα στη χώρα μας εκατοντάδες τόνους μπανάνες και έτσι είναι υπεράνω υποψίας. Το κοντέινερ ήταν μαζί με άλλα εννέα. Τα μέλη του κυκλώματος περίμεναν να πάει το κουτί στην εταιρεία, να ξεφορτωθούν τα φρούτα και εν συνεχεία θα το έπαιρναν με κάποιο τρόπο στην επιστροφή, ώστε να πάρουν τα ναρκωτικά που είχαν κρύψει. Επίσης, ο πάτος του κουτιού ήταν τελείως αλλαγμένος. Αυτό σημαίνει ότι είχαν πρόσβαση σε τεχνικά μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η 2η εγκληματική οργάνωση

Κεντρικά πρόσωπα της 2ης εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Χρήστος Μπάμπης και ο έγκλειστος των φυλακών Μαλανδρίνου Grembi Gezim. Η οργάνωση λειτουργούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013 και σκοπός της ήταν η εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, μέσω της Αλβανίας.

Το γεγονός ότι ο Grembi είναι κρατούμενος φυλακών δεν λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας στη δράση του, καθώς, όπως αποδείχθηκε, μπορούσε μέσω ενός κινητού που διέθετε να καθοδηγεί μέλη της οργάνωσης για την παραλαβή και τη διακίνηση των ναρκωτικών, να κάνει συμφωνίες για την εμπορία κοκαΐνης και να συντονίζει την είσπραξη των χρημάτων από την πώλησή της.

Όπως προέκυψε, οι δύο προαναφερόμενοι προμηθεύτηκαν πάνω από 28 κιλά χασίς, τα οποία απεστάλησαν με κοντέινερ από τη Βραζιλία στο λιμάνι του Δυρραχίου Αλβανίας τον περασμένο Ιούνιο και στη συνέχεια τα μετέφεραν τμηματικά και τα αποθήκευσαν προσωρινά στη χώρα μας.

Και σε αυτήν την περίπτωση σημαντική ήταν η συμβολή του ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρείας Β.Φ., ο οποίος επέλεξε την κατάλληλη εταιρεία για τη μεταφορά των ναρκωτικών, προς αποφυγή ελέγχων από τις διωκτικές αρχές. Παράλληλα, συντόνισε την αποστολή του εμπορευματοκιβωτίου στο Δυρράχιο και ενημέρωσε τον Μ. για την ημερομηνία και τον τόπο έλευσης των εισαγόμενων ναρκωτικών.

Το βαποράκι και οι εισπράκτορες

Επιπλέον, στην ομάδα εντάχθηκε και ο H.A., ιδιοκτήτης και οδηγός λεωφορείου που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Αλβανία-Ελλάδα, με διακριτό ρόλο να μεταφέρει τμηματικά μέρος των ναρκωτικών της οργάνωσης. Αυτός τα εισήγαγε στην ελληνική επικράτεια και τα παρέδιδε σε άλλα μέλη του κυκλώματος.

Μετά την επιτυχή εισαγωγή των ναρκωτικών, τα μέλη προέβαιναν στην εμπορία και διακίνησή τους σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική. Η διακίνηση των ποσοτήτων γινόταν σε ακέραια πολλαπλάσια της μίας συσκευασίας, του ενός κιλού, ενώ η τιμή κυμαινόταν μεταξύ 40.000 και 43.000 ευρώ το κιλό.

Η διαχείριση δε των εσόδων γινόταν από συγγενικά πρόσωπα του αρχηγού. Συγκεκριμένα, η σύζυγος του Μ., Μ.Α. και ο αδελφός του, Μ.Ρ., διαδραμάτιζαν ρόλο «εισπράκτορα». Δηλαδή, συγκέντρωναν και διαχειρίζονταν τα… μετρητά.

Τα παρακλάδια

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την καθημερινή διακίνηση μικροποσοτήτων κοκαΐνης σε χρήστες, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και του Πειραιά. Όλα τα μέλη της οργάνωσης κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Η οργάνωση συγκρότησε έναν κλειστό κύκλο αγοραστών – χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους. Για να ενταχθεί κάποιος χρήστης στον κύκλο του «πελατολογίου» της θα έπρεπε να τον έχει συστήσει άλλος αγοραστής που αναγνωριζόταν από τη σπείρα ως αξιόπιστος.

Από την έρευνα προέκυψαν συνολικά 67 αγοραστές δόσεων κοκαΐνης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως οι 45, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από την οργάνωση από ελάχιστα γραμμάρια έως μερικές δεκάδες γραμμαρίων κοκαΐνης.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό τη μεταφορά και τη διάθεση ναρκωτικών στη χώρα μας από τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής της, ο Εksarho Teli., δεν εμπλεκόταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.

Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, που είναι και η πλέον ολιγομελής, συγκροτήθηκε επίσης από τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ποσοτήτων κοκαΐνης, που εισάγονταν από τη Λατινική Αμερική, σε αγοραστές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης