Μια μακρά και στενή σχέση φέρεται να είχαν οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης ομηρίας που εκτυλίχτηκε μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κομοτηνή.

Το θρίλερ είχε αίσιο τέλος. Ήταν λίγο μετά τις 00:40 όταν ο ένοπλος μεταπείστηκε και παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προφίλ των δυο πρωταγωνιστών

Ο απεγνωσμένος δράστης , ονόματι Δημήτρης Μανίκας τραυμάτισε τρεις ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας HELESI PLC, Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, με υποκοριστικό Σάκης.

Ο Αιγιώτης, Σάκης Ανδριανόπουλος, γεννηθείς το 1961, παντρεμένος με δυο παιδιά, απόφοιτος του ΕΜΠ ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία από εργοστάσιο απορριμμάτων της Πάτρας. Το 1997 ιδρύει την HELESI PLC (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ), της οποίας είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Το αντικείμενο της συνοψίζεται στην κατασκευή πλαστικών κάδων απορριμμάτων και άλλων πλαστικών προϊόντων injection, με βιομηχανικές μονάδες στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στο Bradford Μ. Βρετανίας και στη Ν. Ιταλία (Pisticci, Matera).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάκης Ανδριανόπουλος γίνεται ευρέως γνωστός, όταν μετά την ανακοίνωση της νεοσύστατης αεροπορικής εταιρείας Athens Airways -η οποία του ανήκει- ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας χωρίς όμως αποτελέσματα.

Ο 52χρονος δράστης, επίσης από το Αίγιο, είναι παντρεμένος και χωρισμένος δυο φορές, έχει δυο παιδιά, πρώην υπάλληλος στο εργοστάσιο «Αχαϊκά Πλαστικά» και στη συνέχεια επί 11 χρόνια εργαζόμενος στο εργοστάσιο HELESI PLC στην Κομοτηνή. Μάλιστα, σύμφωνα με το τοπικό portal «Φιλόδημος» οι Ανδριανόπουλος και Μανίκας υπήρξαν και κουμπάροι!

Ο Δημήτρης Μανίκας, από τον Ιούλιο του 2000, ζει μόνιμα στην Κομοτηνή σε σπίτι που του έχει παραχωρηθεί από την εταιρεία. Λίγο πριν απολυθεί, κατείχε τη θέση του προϊσταμένου στις φορτώσεις του μεγάλου εργοστασίου που παράγει κάδους απορριμμάτων και άλλες ανάλογες συσκευασίες και κιβώτια. Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι του, ο Σάκης Ανδριανόπουλος πρότεινε πέρσι το καλοκαίρι στον πρώην κουμπάρο του να τον αξιοποιήσει σε κάποιο άλλο πόστο, κάτι που όμως ο Μανίκας δεν δέχτηκε κι έτσι επήλθε η απόλυσή του.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο Μανίκας μπήκε σε έξαλλη κατάσταση στο γραφείο του Ανδριανόπουλου και αφού πυροβόλησε τον Βούλγαρο υπάλληλο, Εμίλ Ίλεν Μαρίνοβ, στα πόδια, έστρεψε το όπλο προς τον επιχειρηματία τραυματίζοντάς τον στο λαιμό, το χέρι και τα πλευρά.

Στο εργοστάσιο εργάζονται περίπου 80 άτομα, εκ των οποίων και 4 αιγιώτες.

Η αυτοκρατορία του Σάκη Ανδριανόπουλου

Για όσους γνωρίζουν τον Αθανάσιο Ανδριανόπουλο κάνουν λόγο για έναν ευφυή επιχειρηματία. Από τις σπουδές του στο ΕΜΠ κατάφερε να δημιουργήσει έναν κολοσσό. Το διάστημα 1986-1992 δραστηριοποιήθηκε, ως ερευνητής, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ παράλληλα, κατά το διάστημα 1988-1991, ως μελετητής και σύμβουλος ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), αλλά και άλλων φορέων, αναπτύσσοντας έντονη ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.

Η ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση τον ωθεί, το 1990, στην ίδρυση, της Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ, της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Αντικείμενο της εταιρείας αποτελεί η κατασκευή και εμπορία οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων.

Το 1997 ιδρύει την Helesi (Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ), της οποίας είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Το αντικείμενο της Helesi συνοψίζεται στην κατασκευή πλαστικών κάδων απορριμμάτων και άλλων πλαστικών προϊόντων injection, με βιομηχανικές μονάδες στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, στο Bradford Μ. Βρετανίας και στη Ν. Ιταλία (Pisticci, Matera).

Η πρώτη παραγωγική μονάδα της Helesi κατασκευάστηκε στην Κομοτηνή, σε κτιριακές εγκαταστάσεις 7.200 τ.μ. και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2000. Έκτοτε, παραπάνω από 33,5 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην εγκατάσταση αυτή (11,7 εκατ. ευρώ μέσω κρατικής επιχορήγησης) για την κατασκευή καλουπιών τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία παραγωγής.

Η Helesi διαθέτει, αυτή τη στιγμή, ένα από τα πιο εξελιγμένα εργοστάσια παραγωγής πλαστικών με χύτευση υπό πίεση (injectionmoulding) στον κόσμο, ενώ η βιομηχανική μονάδα διαθέτει δυναμικότητα παραγωγής 1.000.000 κάδων, αποτελώντας τη μόνη παραγωγική μονάδα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.

Το 2003 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τέσσερα επενδυτικά προγράμματα που αφορούν την επέκταση των κτιριακών και παραγωγικών εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Η Helesi ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα το 2000, θεσπίζοντας συνεργασίες με διανομείς, κυρίως στη Γερμανία και, από το 2001, στην Ιταλία. Το 2002 ξεκίνησε τη διανομή στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, καθώς επίσης και την πώληση κάποιων προϊόντων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Από το 2003, η Helesi ξεκίνησε και τις πωλήσεις σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κερδίζοντας γρήγορα ισχυρή παρουσία στις αγορές αυτές. Μέχρι και το 2008, η Helesi κατάφερε να πρωταγωνιστεί στο «χάρτη» και να κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο Σάκης Ανδριανόπουλος γίνεται ευρέως γνωστός, όταν μετά την ανακοίνωση της νεοσύστατης αεροπορικής εταιρείας Athens Airways -η οποία του ανήκει- ενδιαφέρθηκε για την αγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας χωρίς όμως αποτελέσματα. Στις 31 Ιανουαρίου 2011 παραδίδει επίσημα την άδειά της στην ΥΠΑ.

Διαβάστε επίσης:
Αίσιο τέλος στην Κομοτηνή, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 14:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης