Πρόβλεψη που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς 314.000 δημοσίων υπαλλήλων – από τους συνολικά 567.000 – συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για το νέο μισθολόγιο. Όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, η αύξηση που θα προκύψει θα είναι κατά μέσον όρο 92 ευρώ.
Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου, ενώ, βάσει του νέου νόμου, μετά τη νέα κατάταξη του προσωπικού μπλοκάρεται η μισθολογική εξέλιξή του έως και το τέλος του 2017.
Σχετικά με τις θέσεις ευθύνης, προβλέπεται αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων στο 14%Υπενθυμίζεται ότι η μισθολογική εξέλιξη στο εξής θα καθορίζεται ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο των υπαλλήλων και διαμορφώνονται:
-13 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και
-19 μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Σχετικά με τις θέσεις ευθύνης, προβλέπεται αύξηση των αντίστοιχων επιδομάτων στο 14%. Έτσι, για τους γενικούς διευθυντές η οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται κατά μέσον όρο από τα 900 στα 1.000 ευρώ, για τους διευθυντές από 400 στα 450 ευρώ, για τους υποδιευθυντές από 300 στα 350 ευρώ και για τους τμηματάρχες από 250 στα 300 ευρώ.
Για τα υπόλοιπα επιδόματα (σ.σ.: ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακών επιδομάτων, παραμεθόριων περιοχών κ.ο.κ.) δεν προβλέπονται αυξήσεις και εξακολουθούν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο δεν προβλέπονται μειώσεις στην περίπτωση κατά την οποία από την εφαρμογή του νέου συστήματος αμοιβών ο υπάλληλος δικαιούται αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που ελάμβανε με το σημερινό σύστημα.
Βερναρδάκης: Kανένα περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος
Στη χθεσινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Βερναρδάκης αντέκρουσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί αυξημένου δημοσιονομικού κόστους από το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και ότι αν το «ξεπάγωμα των ωριμάνσεων» δεν γινόταν τώρα, το κόστος θα έφθανε τα 450 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το κόστος αυτό δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
«Το μισθολόγιο αυτό βάζει ένα τέρμα στην κατηφόρα της πενταετίας» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βερναρδάκης. Πρόσθεσε πως στο διάστημα αυτό μειώθηκε στο Δημόσιο το 35% των ονομαστικών αμοιβών και κατά 35% με 40% ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό. «Όποιος νομίζει ότι η μείωση αυτή λειτούργησε απελευθερωτικά για τον ιδιωτικό τομέα ζει σε άλλη χώρα» είπε μεταξύ άλλων.
Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο εδώ
Διαβάστε επίσης: