Τον φάκελο των διατηρητέων κτισμάτων-φαντασμάτων ανοίγει το zougla.gr με αφορμή τα δύο σπίτια που απέκτησε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το «κόκκινο σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας, όπου βρισκόταν το μέγαρο Λόγγου, που κατασκευάστηκε το 1928. Αλλά και το τριώροφο αρχοντικό στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 105 στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονταν οι υπηρεσίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την περίοδο 1954-1973 και το οποίο ο κ. Σαββίδης λέγεται ότι αγόρασε προς 5 εκατ. ευρώ.
Πριν καταλήξουν τα ακίνητα της Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη, τον χορό των αγοραπωλησιών «άνοιξε» τον Σεπτέμβριο του 2013 ο θρυλικός πύργος της οδού Σμολένσκυ στο Νέο Φάληρο. Το κτίριο, που ο αστικός θρύλος ήθελε να είναι στοιχειωμένο, το είχε βγάλει στην αγορά το ΤΑΙΠΕΔ. Έπειτα από 20 προσφορές, η βίλα, που κατασκευάστηκε το 1930, πωλήθηκε σε ιδιώτη προς 434.400 ευρώ και βρίσκεται σε οικόπεδο 730 τετραγωνικών μέτρων.
Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε μεταβιβαστεί στο Δημόσιο το 2002 και έκτοτε παρέμενε αναξιοποίητο με αποτέλεσμα να καταλήξει ετοιμόρροπο.
Κατάρα τα διατηρητέα
Πάντως, όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες, το αγοραστικό ενδιαφέρον για διατηρητέα είναι ανύπαρκτο. Αιτία, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η κατοχή διατηρητέου συνεπάγεται πολλά έξοδα συντήρησης, ενώ για την πραγματοποίηση επισκευών η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Αν και τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το χαράτσι της ΔΕΗ, διαθέτοντας μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ ένα τοις χιλίοις, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών είναι πολλαπλές.
Ανάμεσα σε αυτές, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να συντηρούν και να επισκευάζουν το διατηρητέο, διαφορετικά την υλοποίηση επισκευαστικών εργασιών θα την αναλαμβάνει το Δημόσιο και θα καταλογίζει τα έξοδα στους ιδιοκτήτες.
Φωτορεπορτάζ του zougla.gr στα ακίνητα της Αττικής
Πύργος Σμολένσκυ
Βίλα Καζούλη
Βρίσκεται στην είσοδο της Κηφισιάς και κτίστηκε το 1902 από τον Έλληνα επιχειρηματία της Αιγύπτου Νικόλαο Καζούλη, που καταγόταν από τη Ρόδο. Η βίλα έχει επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ., αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, δύο υπόγεια, ισόγειο και δώµα, και βρίσκεται σε οικόπεδο 7.850 τ.µ. Ο Δήμος Κηφισίας είχε υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο πράσινο ταμείο για την αγορά και αποκατάσταση του διατηρητέου με στόχο τη στέγαση σε αυτή δημοτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, το ακίνητο το διεκδικεί και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα το αίτημα του Δήμου να μην προχωρήσει. Η βίλα, που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της Ελλάδας, αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και στεγάζει σήμερα τα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Ο Πύργος Μαυρομιχάλη
Το συγκεκριμένο κτίριο χτίστηκε το 1900 και βρίσκεται στην οδό Αλκιβιάδου 5 στην Αθήνα. Πρόκειται για τον πύργο του στρατηγού Μαυρομιχάλη, που βρίσκεται κοντά στην αρχή της οδού Αχαρνών και οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, βάσει σχεδίων του στρατιωτικού μηχανικού Αγαμέμνονα Πάλλη. Το ακίνητο ανήκει στην Ευαγγελική Εκκλησία, όπως και το γειτονικό αρχοντικό Καρατζά, για το οποίο δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησής του.
Το Σπίτι των Ανέμων
Στην κατηγορία των… στοιχειωμένων σπιτιών ανήκει και το Σπίτι των Ανέμων, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η εγκαταλελειμμένη βίλα που βρίσκεται στην οδό Φαληρέως στο Νέο Φάληρο. Ο θρύλος θέλει κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου να κλείστηκε και να πέθανε στο σπίτι λόγω ερωτικής απογοήτευσης μια κοπέλα. Η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου είναι πολύ χαμηλή, δεδομένου ότι χρειάζεται εκτεταμένες εργασίες αναπαλαίωσης, μια και είναι ακατοίκητο εδώ και πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον για το Σπίτι των Ανέμων είναι ανύπαρκτο.
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης