Την απόφαση για την ίδρυση τριών κλειστών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις δέκα περιφέρειες της χώρας, δηλαδή τριάντα συνολικά, ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη σύσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στους περιφερειάρχες να προτείνουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εν λόγω κέντρα και πριν από τις εκλογές θα φέρει στο υπουργικό συμβούλιο πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ίδρυση των τριάντα κέντρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως η παράνομη μετανάστευση είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς, εκτός των άλλων, η χώρα κινδυνεύει να αποβληθεί από τις συνθήκες Σένγκεν.

Σε περίπτωση που οι τοπικοί φορείς εμμείνουν στην αντίθεσή τους ο Υπουργός τόνισε με νόημα ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους τους ‘Έλληνες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δακής, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κοζάνης, δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο όπου μάλιστα κάλεσε και τον κ. Χρυσοχοΐδη να πάρει μέρος και να ενημερώσει τους τοπικούς παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο κ. Δακής εξέφρασε επιφυλάξεις για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα υπάρξουν για την τοπική οικονομία από τη λειτουργία των κέντρων κράτησης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε σύμφωνος με την ίδρυση των κέντρων και όπως είπε: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της παρουσίας χιλιάδων παράνομών μεταναστών, της γκετοποίησης και της υψηλής εγκληματικότητας, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, κάθε κέντρο κράτησης θα έχει χωρητικότητα χιλίων ατόμων, η εξωτερική φύλαξή του θα γίνεται από δύναμη 150 αστυνομικών ενώ η εσωτερική από υπαλλήλους σεκιούριτι.

Σε κάθε κέντρο θα απασχολούνται άτομα όλο το 24ωρο, σε υπηρεσίες που αφορούν συντήρηση, ιατρική μέριμνα, καθαρισμό και σίτιση των μεταναστών που θα κρατούνται εκεί ώσπου να απελαθούν στις πατρίδες τους.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης