Στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.440 πρόσφυγες από τη Συρία.

Το πλοίο που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1308 άτομα, παρέλαβε 124 από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά μετέβησαν και δύο ασθενοφόρα από το Χαμόγελο του Παιδιού για την παροχή πρώτων βοηθειών εάν αυτή χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξω από το πλοίο βρέθηκαν μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης, οι οποίοι μοίρασαν φυλλάδια στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση του ΟΛΠ είχε μεριμνήσει και έξω από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο βρίσκονταν λεωφορεία του Οργανισμού που μετέφεραν τους πρόσφυγες στον ηλεκτρικό σταθμό. 

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χρησιμοποιώντας λεωφορεία, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και ταξί οι πιο εύποροι εξ αυτών, θα φύγουν με κατεύθυνση τα βόρεια σύνορα της χώρας και απώτερο στόχο να διασχίσουν τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μιλά αγγλικά, ανέφερε ότι στόχος τους είναι να φύγουν το συντομότερο από την περιοχή. Χωρίς να είναι ικανοί να προσδιορίσουν γεωγραφικά τη θέση της Αττικής, όλοι απαντούσαν ότι θα συνεχίσουν «προς τα βόρεια».

Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια.

Δείτε εικόνες από τους μετανάστες που μετέβησαν στον σταθμό Λαρίσης προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι της ελπίδας…

Την ίδια στιγμή, στα περίπτερα γύρω από το σταθμό δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές από τους πρόσφυγες, που φθάνοντας αγοράζουν νερό και χυμούς, ενώ πολλοί κατευθύνονταν και στα γειτονιά μανάβικα για να αγοράσουν φρούτα.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης