Την επίσημη λειτουργία του κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spot) στη Χίο σηματοδότησε η άφιξη των πρώτων 70 προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) τους οδήγησαν στο εσωτερικό του κτηρίου, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους. Κατά την είσοδο, στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν τα χαρακτηριστικά βραχιολάκια με τον αριθμό τους, ενώ τους δόθηκε και εμφιαλωμένο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους, ενώ στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και την ταυτοποίησή τους.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι το νέο hot spot είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για εξτρεμιστική δράση.

Οι Αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί την καλοκαιρινή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μεταναστευτικές ροές αγγίζουν τις 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, που επόπτευσε τις προηγούμενες ημέρες η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζ. Τσιριγώτη, δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα -κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, καθώς η ροή της απογραφής θα γίνεται με τέτοιο ρυθμό, ώστε να μη χρειάζεται η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί πάνω από 24 ώρες.
Με δεδομένο, πάντως, ότι το νέο κέντρο είναι χωρητικότητας 1.095 ατόμων, οι Αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί την καλοκαιρινή περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μεταναστευτικές ροές αγγίζουν τις 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα. 

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε επίσης:
Έτοιμο το hot spot της Χίου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, 21:11

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης