Το εδώλιο του κατηγορουμένου στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντο, για το σκάνδαλο της «αμαρτωλής» ΜΚΟ, η οποία είχε αναλάβει την… αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ απομυζώντας για σκοπούς «βιτρίνα» εκατομμύρια ευρώ, δείχνει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διπλωμάτης, ο οποίος έχει μεταπηδήσει στη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης, παραπέμπεται να δικαστεί για τη χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία φέρεται να είχε εισπράξει παράνομα περισσότερα από εννέα εκατ. ευρώ, από το 2000 έως το 2004.

Ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, επί της θητείας του κ. Παπανδρέου, φέρεται ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ με περίπου δύο εκατ. ευρώ.

Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο Άλεξ Ρόντος, παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο προφυλακισμένος ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και η σύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι επίσης είναι οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι νυν συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη-Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον και για πλαστογραφία μετά χρήσης και κατ’ εξακολούθηση.

Ο Άλεξ Ρόντος ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2014 είχε σπεύσει να εμφανιστεί αυτοβούλως στο ανακριτικό γραφείο μαζί με τον δικηγόρο του, κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ, χωρίς να τηρηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο αλλά και χωρίς ουσιαστική δική της οικονομικής του συμμετοχής, καθώς οι σκοποί που προβάλλονταν δεν αφορούσαν στην ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορεί να δικαιολογηθεί χρηματοδότηση του έργου της στο 100% του κόστους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρονται να διατέθηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που προορίζονταν, ενώ δεν είχαν ληφθεί ούτε οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών ούτε βέβαια οι σχετικές εκθέσεις προόδου του έργου.

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο κ. Ρόντος

Στην απολογία του πάντως, ο Α. Ρόντος είχε στρέψει τα «βέλη» του στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών -δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο- υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος είχε ακολουθήσει πιστά τη διαδικασία που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ωστόσο χαρακτήρισε ελλιπές και προβληματικό. Αμέσως μετά την απολογία του, είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

O Άλεξ Ρόντος αμφισβητεί επίσης μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται., ισχυριζόμενος πως έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.

Το δικαστικό συμβούλιο, με το βούλευμά του, διατηρεί τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στους κατηγορουμένους ενώ απορρίπτει την αίτηση αποφυλάκισης του Κων. Τζεβελέκου, παρατείνοντας την προφυλάκισή του για έξι ακόμα μήνες.

Για ορισμένες, πάντως, επιμέρους πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν τη χρονική περίοδο από το 2002 έως το 2004, απαλλάσσονται οι κατηγορούμενοι.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης