Με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας κατατέθηκε τροπολογία από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, με την οποία παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία που έχουν τελεστεί έως τις 31.8.2013.
Η παραγραφή του αξιόποινου δεν ισχύει για την παράβαση του Ποινικού Κώδικα σε περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, παράβασης της εργατικής νομοθεσίας (μη καταβολή δεδουλευμένων κ.λπ.) και για παράβαση διατάξεων για τη λειτουργία του Ανταγωνισμού.
Επίσης, παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές στερητικές της ελευθερίας, διάρκειας μέχρι έξι μηνών, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου (σ.σ.: η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας), εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευσή του, με τις οριζόμενες εξαιρέσεις και όρους.
Από την προτεινόμενη ρύθμιση εξαιρούνται τα αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία (παθητική και ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδής βεβαίωση και νόθευση από υπάλληλο, απιστία σχετική με την υπηρεσία). Ειδικότερα, εξαιρούνται από τις ως άνω ρυθμίσεις αποφάσεις που αφορούν σε παραβάσεις των άρθρων 235, 236, 237, 242, 256, 258, 259 και 390 του Ποινικού Κώδικα.
Καταργείται το «δωράκι» ευγνωμοσύνης
Με την ίδια τροπολογία προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 235 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κατάργηση της διάταξης αυτής προτείνεται λόγω των παρερμηνειών που έχουν δημιουργηθεί. Να σημειωθεί ότι τη σκανδαλώδη αυτή ρύθμιση είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδα άρθρα το zougla.gr τον περασμένο Απρίλιο.
Ως προς τα αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία, προβλέπεται ότι παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.8.2013:
α) των πταισμάτων
β) των πλημμελημάτων, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, ή χρηματική ποινή, ή και οι δύο ποινές.
Στην περίπτωση των πλημμελημάτων, εάν ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, συνεχίζεται η κατ΄ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για νέα πράξη.
Οι δικογραφίες που αφορούν στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Οι αστικές αξιώσεις που τυχόν, όμως, απορρέουν από τις πράξεις αυτές δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.
Η παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης δεν ισχύει για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και την παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Αναφέρεται ειδικότερα ότι η παραγραφή δεν αφορά παραβάσεις α) του άρθρου 358 και του άρθρου 377 του Ποινικού Κώδικα για τις περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, β) του ν. 690/1945 (σ.σ.: μη καταβολή δεδουλευμένων), γ) του άρθρου 28 του ν. 3996/2011 (ποινικές κυρώσεις για παράβαση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας) και δ) του άρθρου 44 του νόμου 3959/2011 (ποινικές κυρώσεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εναρμονισμένες πρακτικές κ.λπ.).
Διαβάστε επίσης: Νομιμοποίησαν το φακελάκι