Πατήστε εδώ για να δείτε video και φωτογραφίες την ώρα του σεισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τρομοκράτησε την Κεφαλλονιά γύρω στις 05.08 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας έδειξε ότι ο νέος ισχυρός, επιφανειακός σεισμός σημειώθηκε στον ίδιο εστιακό χώρο με τη δόνηση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, μετατοπισμένος προς τα δυτικά.

Συγκεκριμένα, το επίκεντρο της νέας δόνησης υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει αναφορές για τραυματισμούς ατόμων στην Κεφαλλονιά από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους, ζημιές σε τοίχους σπιτιών, ρωγμές σε δρόμους και κατάρρευση μιας μάντρας στο νοσοκομείο του Ληξουρίου, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Λόγω του σεισμού, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο νησί, παρόλο που σήμερα είχε αποφασιστεί από τις τοπικές Αρχές να ανοίξουν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς, κ. Ευάγγελο Κεκάτο, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως την προσεχή Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το νησί απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αντέχει και ότι έχει ισχυρή αντισεισμική θωράκιση. Ενημέρωσε ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές στο νησί και ότι τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά. «Όλα είναι κάτω από έλεγχο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν προβλήματα αμέσως διορθώνονται. Πρόσθεσε ότι το νησί «είναι εξοικειωμένο με τους σεισμούς, δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Μόνο η ένταση του σεισμού είναι καινούργια για εμάς».

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλλονιά, χαρακτήρισε ισχυρότατη τη δόνηση. Η εστία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε καρέ-καρέ τη στιγμή του σεισμού στην Κεφαλλονιά. Δείτε το βίντεο:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στο Αργοστόλι:

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Ριόλο της Δυτικής Αχαΐας:



ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Στο Ληξούρι οι περισσότερες ζημιές

Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται, προς το παρόν, ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 05.08 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου, έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως, ο κ. Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και πως έπειτα από τη σημερινή δόνηση ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

O Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr και τόνισε ότι ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ίδιο ρήγμα, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη δόνηση της 26ης Ιανουαρίου. «Θα έχουμε μία πολύ ισχυρή σεισμική ακολουθία. Βρισκόμαστε πάνω στο ίδιο ρήγμα», τόνισε ο κ. Χουλιάρας.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της Κυριακής 26 Ιανουαρίου έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.

Πετάχτηκαν από τα σπίτια οι Κεφαλλονίτες

Μικροτραυματισμοί από τον σεισμό στην Κεφαλλονιά

Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλλονιά, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου Διονύση Μαρκάτο.

Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.


Έγειρε το καμπαναριό στην εκκλησία των Κουρουκλάτων


Υλικές ζημιές σε καταστήματα

   


Υλικές ζημιές σε κτήρια

Πηγή φωτό-video: e-kefalonia.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης