Σύσκεψη αναμένεται να συγκαλέσει την Τετάρτη το πρωί η Περιφέρεια Αττικής με τα συναρμόδια υπουργεία, τον Δήμο Αθηναίων και τις ΜΚΟ οι οποίες προστρέχουν στους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στο Πεδίον του Άρεως, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τον χώρο και το κτίριο εντός των ορίων της Περιφέρειας, όπου θα δημιουργηθεί Κέντρο Υποδοχής για τους πρόσφυγες που φθάνουν μαζικά από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η λήψη απόφασης, όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, όσο και ο Ανδρέας Θεολόγου, εκπρόσωπος της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου, επείγει τόσο για την προστασία των προσφύγων, όσο και για λόγους υγιεινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κανάκης, «είναι δουλειά μας να διασφαλίσουμε ότι στο Κέντρο της Αθήνας δεν θα έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Είναι άδικο τόσο γι αυτούς, όσο και για εμάς, να δημιουργηθεί ένας άτυπος προσφυγικός καταυλισμός στο Κέντρο της Αθήνας».

«Αναζητούμε λύσεις, ώστε το Πεδίον του Άρεως να μη γίνει καταυλισμός προσφύγων, κάτι που είναι ανθυγιεινό, καταρχάς για τους ίδιους.

Προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε ένα χώρο υποδοχής. Είναι κάτι που επείγει δεδομένου ότι συνέχεια φθάνει από τα νησιά μας στην Αθήνα προσφυγικός πληθυσμός, ο οποίος χρησιμοποιεί την Αθήνα ως πέρασμα για να προχωρήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Ανδρέας Θεολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπλεκόμενοι και πρόσφυγες τονίζουν το σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας που συνεπάγεται για τους ίδιους τους πρόσφυγες η παραμονή τους σε σκηνές στο Πεδίον του Άρεως, εκφράζουν ανησυχία για τις ανθυγιεινές συνθήκες διαμονής τους και τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται σε μικρούς και μεγάλους.

Πολλά από τα 150 περίπου παιδιά, ηλικίας 1-10 ετών, παρουσιάζουν προβλήματα γαστρεντερίτιδας, πυρετό, εμετούς, διάρροια. Κάποιοι από τους 300 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Πεδίον του Άρεως έχουν ανάγκη οδοντιατρικής φροντίδας.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα Ρουίς Καζίμ, στον άτυπο καταυλισμό αυτή τη στιγμή διαμένουν 60 περίπου οικογένειες με 2-7 παιδιά η κάθε οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των 300 περίπου προσφύγων, των οποίων η ηλικία ξεκινά από την ευαίσθητη ηλικία του βρέφους και φθάνει μέχρι 75χρονους ηλικιωμένους, υπάρχουν και τρεις έγκυες γυναίκες.

Πίσω στη χώρα τους, πριν πάρουν την απέλπιδα απόφαση για το επικίνδυνο ταξίδι, οι ενήλικοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αστυνομικοί και μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης