Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος
Αλαλούμ επικρατεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο στην προσπάθεια του να ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα στα σύνορα του Έβρου, αποψιλώνει τις υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης σε περιοχές-περάσματα της χώρας.
Οι επικεφαλής του υπουργείου, μετά από αποφάσεις fast track, οι οποίες επικυρώνονταν και αναιρούνταν σε μία ημέρα, τελικά κατέληξαν στην «επιστράτευση» 1.881 συνοριακών φυλάκων, την ώρα που η πραγματική δύναμη στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Μετανάστευσης της Επικράτειας δεν είναι μεγαλύτερη των 1.500 αστυνομικών.
Απόρροια της «περίεργης» συμπεριφοράς του υπουργείου αποτελεί η έντονη αντίδραση των συνοριακών φυλάκων οι οποίοι κάνουν λόγο για ευκαιριακές αποφάσεις τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», οι οποίες εκδίδονται «εν μία νυκτί».
Δεν υπάρχει σχεδιασμός…
Αν και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διατείνεται ότι λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, οι σπασμωδικές κινήσεις του μάλλον προδίδουν το αντίθετο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σε μία ημέρα βγήκαν τρεις διαταγές, οι οποίες ακυρώθηκαν. Η πρώτη ανέφερε ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στον Έβρο 200 άτομα από Αθήνα τα οποία όμως κατάγονται από την περιοχή.
Η δεύτερη διαταγή καλούσε τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να δημιουργήσουν μια δεξαμενή με μόνιμο προσωπικό, το οποίο να θέλει να μεταφερθεί στα σύνορα του Έβρου. Ακυρώθηκε όμως και αυτή.
Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας οι επικεφαλής του υπουργείου κατέληξαν στην τελικά απόφαση, η οποία καλούσε σε «επιστράτευση» 1.881 συνοριακούς φύλακες από όλες τις υπηρεσίες.
Γιατί συμμετέχουν τα Μ.Α.Τ. στην «επιχείρηση»;
Παράλληλα, πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το χαρακτήρα που θα έχει η επιχείρηση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος από τον Έβρο, εγείρει η απόφαση του υπουργείου να στείλει στα σύνορα δύο διμοιρίες Μ.Α.Τ. από τη Θεσσαλονίκη.
Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι αύριο άνδρες της Μονάδας Αποκατάσταση Τάξης που βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα, θα μεταφερθούν στα σύνορα.
Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν παραμένει άγνωστος, ωστόσο σκιαγραφεί το ύφος της κατασταλτικής πρακτικής που θα ακολουθηθεί.
«Ξέφραγο αμπέλι» η Καστοριά
Την ίδια στιγμή τα σύνορα του νομού Καστοριάς φαντάζουν «σουρωτήρι» καθώς από τους 310 συνολικά συνοριακούς φύλακες που υπάρχουν στην περιοχή, οι 195 κλήθηκαν να μεταφερθούν στα σύνορα του Έβρου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» στα δύο από τα τρία συνοριακά τμήματα που υπάρχουν στην περιοχή, αφήνοντας τα σύνορα αφύλαχτα.
Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Καστοριάς, κ. Γιώργο Δουβλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση παράλογη, σημειώνοντας ότι εάν εφαρμοσθεί τα σύνορα του νομού θα μείνουν ακάλυπτα.
«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να μην βοηθήσουμε σε όποιο σημείο της χώρας υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει όμως να εξασφαλιστεί και η λειτουργία των συνοριακών τμημάτων. Γι’ αυτό ζητούμε να μειωθεί ο αριθμός στους μισούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακούστε τι δήλωσε:
«Το υπουργείο δεν διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο»
Επιπλέον, επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, κ. Παναγιώτη Χαρελά, ο οποίος υπογράμμισε ότι από την πλευρά του υπουργείου δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.
«Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι οι πρακτικές αποτροπής των παράνομων μεταναστών που ακολουθούνται δεν είναι αποτελεσματικές. Οι διαδικασίες είναι γνωστές. Ταυτοποίηση, καταγραφή και επίδοση υπηρεσιακού σημειώματος που κάνει τους μετανάστες νόμιμους» τόνισε.
Eπί ποδός οι συνοριοφύλακες στο Κιλκίς
Ένστολη διαμαρτυρία έκαναν σήμερα, στο Κιλκίς περίπου 250 αστυνομικοί, μέλη των αστυνομικών ενώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μετακίνηση-απόσταση συναδέλφων τους στον Έβρο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Ημαθία, τις Σέρρες, την Πέλλα και το Κιλκίς, ενώ συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χρήστο Φωτόπουλο.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις μετακινήσεις
Με ανακοίνωσή του, το αρμόδιο υπουργείο παρέχει διευκρινήσεις σχετικά με τη διαμονή και τις συνθήκες μετακίνησης των συνοριοφυλάκων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι συνοριακοί φύλακες δε θα διαμείνουν στις εγκαταστάσεις των σχολών της Αστυνομίας. Ήδη, το 75-80% εξ αυτών έχουν ήδη εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία και σε μικρό χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί το σύνολο των φυλάκων. Η διατροφή και η διαμονή τους θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι εν λόγω συνοριοφύλακες θα λάβουν επιπλέον 800 ευρώ τα οποία θα καλυφθούν και πάλι από κοινοτικά κονδύλια.
Το μήνυμα που αποστέλλει το υπουργείο είναι ότι είναι εθνική ανάγκη η φύλαξη των συνόρων από εντεταλμένα όργανα του κράτους.