Συνυπαίτιος, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, θεωρείται, από τον Άρειο Πάγο, ο συνοδηγός του αυτοκινήτου όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος.  

Με γνώμονα παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου, το Ανώτατο Δικαστήριο καταλογίζει ποσοστό συνυπαιτιότητας 30% στον συνοδηγό, με το σκεπτικό ότι αν και γνώριζε «τη μειωμένη ικανότητα του οδηγού» λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, δέχτηκε να θέσει τον εαυτό του και όχι μόνο σε κίνδυνο, επιβιβαζόμενος στο αυτοκίνητο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί από τον Άρειο Πάγο το 2006. Αυτή τη φορά οι αρεοπαγίτες κλήθηκαν να εξετάσουν την προσφυγή της οικογένειας συνοδηγού, ο οποίος τραυματίστηκε  θανάσιμα όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ξέφυγε από την πορεία του και αφού έπεσε σε αυλάκι ομβρύων υδάτων προσέκρουσε στο σιδερένιο προστατευτικό κιγκλίδωμα, της εθνικής οδού Αγίου Νικολάου-Σητείας.

Στο επέβαιναν τέσσερα άτομα που επέστρεφαν από διασκέδαση. Ο οδηγός, όμως, που είχε πιει μερικά ποτηράκια κρασί παραπάνω, έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του συνοδηγού, ο οποίος υπέστη κακώσεις στον θώρακα και την κοιλιά και λίγο αργότερα πέθανε.  

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, «ο θανών γνώριζε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει οινόπνευμα, ενώ επίσης μπορούσε να γνωρίζει ότι εξ αυτού του λόγου είχε πλέον μειωμένη ικανότητα για οδήγηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι δέχτηκε να μπει στο αυτοκίνητο και να μεταφερθεί από τον οδηγό, «θεμελιώνει συντρέχον πταίσμα», σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, που αποφάσισαν να μειώσουν κατά 30% την αποζημίωση που ζήτησε η οικογένεια του συνοδηγού λόγω ψυχικής οδύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης