Του Κώστα Ιερίδη

Να καταστήσει υποχρεωτικές τις συναλλαγές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στα κοσμοπολίτικα νησιά εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υποχρεωτικές οι συναλλαγές με πιστωτική/χρεωστική κάρτα στα κοσμοπολίτικα νησιά, το μέτρο που μελετά το Υπουργείο Οικονομικών για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑΣτόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, καθώς η άρση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα νησιά αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Το πλαστικό χρήμα θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικό για συναλλαγές αξίας άνω των 50-70 ευρώ, με το μέτρο να θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τους τουρίστες… κατασκόπους του Γιάνη Βαρουφάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Έχουμε προτείνει να επιβάλουμε ειδικά στα νησιά, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, την υποχρέωση οι συναλλαγές πάνω από 50-70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα. Για αντικείμενα υψηλής αξίας ή για βραδιές σπατάλης στα διάφορα clubs, η συναλλαγή να γίνεται υποχρεωτική με πιστωτική κάρτα, ώστε το κράτος να εισπράττει τον ΦΠΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕΤΕ: Το πλαστικό χρήμα θα τονώσει τα έσοδα

Το συγκεκριμένο μέτρο, της χρήσης πιστωτικών-χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ, έχει προταθεί και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως τονίζουν μέλη του, το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε τουριστικές περιοχές και κατόπιν να επεκταθεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απόδοση του ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η υποχρεωτική χρήση κάρτας με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν υπάρχει στο τραπέζι για πρώτη φορά, καθώς τουλάχιστον από το 2014 το Υπουργείο Οικονομικών σκόπευε να κάνει υποχρεωτικές τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των καθημερινών συναλλαγών γίνεται με μετρητά, ενώ η επιβολή του πλαστικού χρήματος θα μπορούσε να διευκολύνει τη φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης