Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Η ματιά των φιλοσόφων όλου του κόσμου έπεσε στον τόπο που γέννησε τη φιλοσοφία, στο πλαίσιο του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Αθήνα. Από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου 2013, μετά από μια λαμπρή καλλιτεχνική τελετή έναρξης στο Ηρώδειο, περισσότεροι από 3.500 σύνεδροι από όλον τον κόσμο συμμετείχαν σε 2.000 φιλοσοφικές διαλέξεις, διαφόρων θεματικών ενοτήτων. Ήταν η πρώτη φορά που ουσιαστικά ενώθηκαν οι δύο σχολές σκέψεις, η δυτική και η ανατολική, λόγω των πολλών κοινών φόρουμ και της διευρυμένης συμμετοχής συνέδρων από τις χώρες της ανατολής.
Στην τελετή λήξης του Σαββάτου, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, όπου διεξήχθησαν οι περισσότερες συνεδρίες (το πρόγραμμα περιλάμβανε και υπαίθριες διαλέξεις στους χώρους όπου δίδαξαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι, γεγονός που ενθουσίασε τους επισκέπτες), ανακοινώθηκε ότι η επόμενη πόλη που θα διοργανώσει το συνέδριο θα είναι το Πεκίνο το 2018, ενώ τη θέση του απερχόμενου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών, Μαρκ Μπράϊτ, ανέλαβε ο Ιρλανδός Ντέρμοτ Μόραν.
Η zougla.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, παρακολούθησε τις εργασίες και συνομίλησε με καταξιωμένους φιλόσοφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Κώστας Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και Καθηγητής Λογικής, έδωσε το στίγμα του συνεδρίου που είχε τη θεματική «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής».
«Πατώντας σε ώμους γιγάντων (σημ: των αρχαίων φιλοσόφων), οι φιλόσοφοι πορεύονται με γνώμονα τις νέες προκλήσεις και ανάγκες για να ορίσουν και να προτείνουν το Δίκαιο στις κοινωνίες μας, καθώς και τη χρήση του Ορθού Λόγου», επισημαίνει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι πορευόμαστε προς τον ορισμό ενός νέου, παγκόσμιου ηθικού κώδικα, που θα ενώνει ουσιαστικά τις βασικές διδαχές όλων των σχολών φιλοσοφίας.
Μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζωή μας τις φιλοσοφικές διδαχές για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας; Επαρκεί η σχετική εκπαίδευση που λαμβάνουμε σήμερα, σε καιρούς κρίσης, που έχουν αλλάξει αναγκαστικά οι προτεραιότητες της ζωής μας;
Ο Πασχάλ Ενζέλ, από τους πιο γνωστούς Γάλλους καθηγητές Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, εξηγεί στο φακό του zougla.gr το ρόλο της φιλοσοφίας σήμερα, επισημαίνοντας ότι αυτή «χρησιμοποιεί την κοινή λογική αλλά πηγαίνει και πέρα από αυτή», ενώ είναι «ένα παιχνίδι εξεύρεσης επιχειρημάτων –και αυτά τα επιχειρήματα πρέπει να μην είναι υποκειμενικά, αλλά αντικειμενικά».
Υπάρχει δημοκρατία σήμερα; Γιατί δεν χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι τη λογική μας και πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Η «σοφία» είναι αυτοσκοπός;
Διαβάστε ακόμη: Τα φώτα του κόσμου στο Ηρώδειο
Φιλοσοφικό ραντεβού στην Πνύκα
Εκκληση Χάμπερμας υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας: Δείπνο στον Διόνυσο