Επέκταση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, αλλά ταυτόχρονα και επαναπροσδιορισμό των περιοχών εφαρμογής του μέτρου, προωθούν οι ηγεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ.
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Φώτης Δομζαρίδης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9 fm» ότι «στη Θεσσαλονίκη αυτήν τη στιγμή ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς υπάρχει σε τέσσερα αστυνομικά τμήματα, της Τούμπας-Τριανδρίας (10 αστυνομικοί), του Ευόσμου (10 αστυνομικοί), της Ανάληψης (4 αστυνομικοί) και των Αμπελοκήπων (4 αστυνομικοί)».
Ο κ. Δομζαρίδης σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς και σε άλλα τμήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της αστυνομίας θα υπάρξει περισσότερο δυναμικό για επέκταση του θεσμού, ο οποίος έχει ήδη θετικά αποτελέσματα και μεγάλη απήχηση στους πολίτες.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η αποστολή του αστυνομικού της γειτονιάς συνίσταται στην προσέγγιση και διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αυτών και τη δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης. Περιπολίες στη γειτονιά, έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους, επιλύει αστυνομικής φύσεως ζητήματα, παρέχει κάθε βοήθεια και συμπαράσταση σε παθόντες εγκληματικών πράξεων, συλλέγει στοιχεία, συμμετέχει σε εκδηλώσεις τοπικών φορέων, ενεργεί πάντα με αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Υποβάλλει αναφορά για τα προβλήματα που απασχολούν τη γειτονιά και προτάσεις επίλυσης αυτών».
Επίσης, επισήμανε ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς εξυπηρετεί πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να μεταβούν στο τμήμα, όπως για «το γνήσιο της υπογραφής», και κάποιος αξιωματικός μεταβαίνει στο σπίτι τους για να τους βοηθήσει.
Τα στατιστικά στοιχεία μέχρι το τέλος του 2016 δείχνουν ότι τα αποτελέσματα από τη δράση του αστυνομικού της γειτονιάς είναι πολύ ενθαρρυντικά και ικανοποιητικά, κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που επιβάλλει τη συνέχιση του θεσμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του θεσμού στις 23 Μαρτίου 2015, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι αστυνομικοί της γειτονιάς ασχολήθηκαν με περισσότερες από 27.500 υποθέσεις αστυνομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ οι επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα (σε σπίτια, σχολεία καταστήματα, χώρους κ.λπ.) ανέρχονται σε περίπου 144.000 και οι επισκέψεις για υποθέσεις πολιτών σε περίπου 87.000.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ