Τη δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα του real estate λόγω των σαρωτικών αλλαγών οι οποίες προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, φανερώνουν τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Να μπω μέσα και δεν με κουνάει κανείς» ήταν το μοτίβο που κυριάρχησε για χρόνια στον χώρο του real estate, με αρκετούς να έχουν μια άνετη ζωή ως «εισοδηματίες»​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για δεκαετίες η «οικοδομή» αποτέλεσε έναν από τους σταθερούς «πυλώνες» της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι πολίτες τοποθετούσαν σημαντικά κεφάλαια στην κτηματαγορά, προχωρώντας στην αγορά σπιτιών και καταστημάτων. Η χαμηλή φορολογία στα ακίνητα ευνόησε αυτήν την πρακτική. Ωστόσο, η είσοδος της χώρας στην εποχή των μνημονίων άλλαξε άρδην το σκηνικό, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα με την οποία ήταν αδύνατο να προσαρμοστούν οι ιδιοκτήτες. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι 157.000 σπίτια έχουν «χαθεί» μέσα στην κρίση, την ώρα που χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν τις αυξημένες εισφορές για την ακίνητη περιουσία τους.

«Να μπω μέσα και δεν με κουνάει κανείς» ήταν το μοτίβο που κυριάρχησε για χρόνια στον χώρο του real estate, με αρκετούς να έχουν μια άνετη ζωή ως «εισοδηματίες». Κάτι τέτοιο όμως έχει πάψει να υφίσταται. Πλέον, καθίσταται σχεδόν αδύνατη ακόμα και η «συντήρηση» μιας κύριας κατοικίας, η οποία υπερβαίνει τα 120-130 τ.μ. σε ορισμένες «ακριβές» περιοχές. Ενδεικτικό των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει στην κτηματαγορά αποτελούν τόσο η βουτιά σχεδόν κατά 80% στις γονικές παροχές όσο και η σημαντική υποχώρηση στην ιδιοκατοίκηση. 

Πωλείται όπως είναι… χρεωμένο

Με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ -ύψους 2,65 δις ευρώ- να έχουν παγιωθεί και το Υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί νέες επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, προσδοκώντας στην εισροή περισσότερων χρημάτων στα κρατικά ταμεία, πολλοί είναι οι πολίτες που πωλούν σπίτια και καταστήματα για να τα βγάλουν πέρα με το Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει στην κτηματαγορά αποτελούν τόσο η βουτιά σχεδόν κατά 80% στις γονικές παροχές όσο και η σημαντική υποχώρηση στην ιδιοκατοίκηση​Σύμφωνα με στοιχεία στην εφημερίδα «Έθνος», το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σήμερα στο 74%, από 77,2% που ήταν το 2010, βάσει πρόσφατων στοιχείων. Παράλληλα, οι πολίτες δεν κάνουν πλέον συμβόλαια γονικών παροχών ή κληρονομιών, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ορισμένοι επιλέγουν ακόμα και την αποποίηση της περιουσίας, προκειμένου να αποφύγουν τον «βραχνά» ενός πλήρως απαξιωμένου ακινήτου το οποίο συνοδεύεται από υψηλούς φόρους.

Όπως είναι φυσικό, η νέα πραγματικότητα επηρεάζει και τα κρατικά έσοδα, καθώς τα χρήματα από φόρους μεταβίβασης, υπεραξίας ακινήτων κ.λπ. περιορίζονται. Εκτιμάται πως αυτά κυμαίνονται πλέον πολύ πιο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ -ποσό που προέκυπτε τις εποχές που οι αντικειμενικές αξίες διαμορφώνονταν στο 1/3 των αγοραίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης