Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα κυβέρνησης – Δικαιοσύνης με αφορμή την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, με την τελευταία να εκδίδει μόλις σήμερα νέα προσωρινή διαταγή, προκειμένου να παύσει προσωρινά η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, «πάγωσε» με προσωρινή διαταγή του το απόγευμα της Παρασκευής τη νέα απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες μόνο όσον αφορά το σκέλος των δικαστών και των εισαγγελέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, η διαταγή «παγώνει» την υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών, πρώτον γιατί δεν υπάρχει το όργανο που θα ελέγξει τις δηλώσεις πόθεν έσχες δικαστών και εισαγγελέων άλλα και γιατί οι ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν το περιεχόμενο της υποβολής αντίκειται στις συνταγματικές διατάξεις, όπως έκρινε η πρόσφατη ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το καθεστώς αυτό, αφορά μόνο τους δικαστές και όχι τους υπολοίπους υπόχρεους και ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της σημερινής αιτήσεως που κατέθεσαν οι δικαστικές ενώσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι δικαστές αντέδρασαν στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες. Στο πλαίσιο της αντίδρασης αυτής προσέφυγαν στο αρμόδιο όργανο, δηλαδή στο ΣτΕ. Πριν από λίγες ημέρες το ΣτΕ γνωμοδότησε διαπιστώνοντας αντισυνταγματικές διατάξεις στην απόφαση για την υποβολή του πόθεν έσχες. Η κυβέρνηση απάντησε καταθέτοντας σήμερα το πρωί τροποποιημένες αποφάσεις οι οποίες μάλιστα πρόλαβαν και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ. Λίγο αργότερα, το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, πλην του Συμβουλίου της Επικράτειας στράφηκαν σε βάρος της απόφασης που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ με την οποία προβλέπονται διάφορες ρυθμίσεις επί των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωση τους σήμερα οι τέσσερις δικαστικές ενώσεις διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ νέα υπουργική απόφαση υποστηρίζοντας ότι επιχείρησαν να τους αιφνιδιάσουν παραβιάζοντας κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.

Και πάλι η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, εξαπολύοντας τη δική της αντεπίθεση δια του υπουργού Δικαιοσύνης Στραύρου Κοντονή, ο οποίος δήλωσε με νόημα αργά το απόγευμα «υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης πόθεν έσχες έχουν όλοι» εννοώντας προφανώς ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, παρά τις όλες προσπάθειές τους δεν μπορούν να εξαιρεθούν.

Η ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων 

«Οι δικαστικές ενώσεις της Χώρας, έκπληκτες από την πρωτοφανή εξέλιξη που έλαβε η δημοσίευση της 2649/2017 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ., ανακοινώνουν προς τους Έλληνες πολίτες τα εξής:

1.Οι δικαστικοί λειτουργοί υποβάλλουμε ανελλιπώς από το έτος 1996 δηλώσεις «πόθεν έσχες» βάσει του ν. 2429/1996 (φεκ. Α΄ 155).

2.Οι δικαστικές ενώσεις, αμφισβήτησαν με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τη συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων της 1846 οικ./13.10.2016 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών και ζήτησαν προσωρινή διαταγή, την οποία και έλαβαν. Επομένως, η μη υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) μέχρι σήμερα για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) δεν οφείλεται σε πρόθεση των δικαστικών λειτουργών να αποφύγουν την υποβολή της δήλωσης, αλλά στην αναστολή την οποία έλαβαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένοντες την οριστική δικαστική κρίση.

3. Επί της αίτησης αυτής δημοσιεύθηκε στις 18/10/2017 η 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η προσβληθείσα με την αίτηση ΚΥΑ. Το πλήρες περιεχόμενο και τις σκέψεις της απόφασης δεν γνώριζε κανείς στις 19.10.2017, καθόσον κατά την ημερομηνία αυτή είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣτΕ μέρος μόνο της απόφασης. Σημειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και σειρά άλλων υπόχρεων για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το θέμα της πολυπλοκότητας της ηλεκτρονικής δήλωσης και της δήλωσης μετρητών και τιμαλφών που φυλάσσονται στην οικία. Παρά ταύτα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, πριν καν θεωρηθεί το πρωτότυπο και μελετήσουν το πλήρες κείμενο της παραπάνω απόφασης, ώστε να συμμορφωθούν με αυτήν, έσπευσαν να εκδώσουν χθες 19/10/2017 την 1069/2017 ΚΥΑ (φεκ. Β΄ 3702/19.10.2017) με προφανή σκοπό τον αιφνιδιασμό των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν αντικειμενικά να υποβάλλουν εμπρόθεσμη δήλωση σε μία μέρα, δεδομένου αφενός η σχετική προθεσμία προθεσμία λήγει στις 21/10/2017 και αφετέρου ότι δεν έχει νομοθετηθεί το όργανο ελέγχου στο οποίο πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Κατά της ως άνω ΚΥΑ οι δικαστικές ενώσεις ασκήσαμε σήμερα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ήδη λάβαμε προσωρινή διαταγή.

Κατόπιν όλων αυτών, οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης

Δεν δεσμευόμαστε, αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί: α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει και β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους.

Διαμαρτυρόμαστε για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.
Δηλώνουμε ότι κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Καλούμε τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.
Ασημίνα Σαντοριναίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Χρήστος Μητκίδης, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης