Τις πληγές τους μετρούν οι περιοχές οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τον κυκλώνα «Ζορμπά» το τελευταίο 24ωρο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται από το πρωί της Κυριακής στη Φθιώτιδα και την Εύβοια, με την  Πυροσβεστική αναζητά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοείται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι και έναν οδηγό που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά  στο 2ο χλμ Προκοπίου – Μαντουδίου.

Παρακολουθήστε την πορεία του φαινομένου από δύο μοντέλα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To Ευρωπαϊκό μοντέλο:

Το Αμερικανικό μοντέλο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μαντούδι, μετά τις δύο το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρισαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας με διαθέσεις απειλητικές δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης σήμανε η συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.

Λίγο αργότερα οι εκκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας καθώς το νερό που έπεφτε και ο αέρας ήταν πρωτοφανής για την περιοχή.

Στον Θεολόγο οι πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το Σάββατο κατά την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα .Αν και οι εντάσεις των ανέμων ήταν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή 10λεπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 km/hr (10 Μποφόρ) με ριπές στα 122 km/hr. Παράλληλα οι ακτές της Νότιας Πελ/νησου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά (π.χ. Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη, κτλ.).

Από τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής  μεγάλα ύψη βροχής καταγράφτηκαν στην Πελ/νησο, Αν. Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα.

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής ο κυκλώνας εξασθενημένος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού, όπως διακρίνεται στη δορυφορική εικόνα , ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τις επόμενες ώρες θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά περνώντας στο Αιγαίο τις απογευματινές ώρες.

Δορυφορική εικόνα στην οποία διακρίνεται τη θέση του «Ξενοφώντα» την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 09:45 ώρα Ελλάδος

Για το υπόλοιπο της ημέρας ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά (βόρεια τμήματα Αττικής, Φθιώτιδα και Βοιωτία) και βαθμιαία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ της Κυριακής δίνεται στους παρακάτω χάρτες:

Προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχόπτωση) για την Κυριακή 30/09. Οι αποχρώσεις του μπλε και μωβ δείχνουν τον υετό σε χιλιοστά

Προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχόπτωση) για την Κυριακή 30/09. Οι αποχρώσεις του μπλε και μωβ δείχνουν τον υετό σε χιλιοστά

Προβλήματα και στην Αττική

Συνεχίζονται και σήμερα τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική, καθώς δρόμοι παραμένουν κλειστοί, ενώ η Πυροσβεστική έλαβε από τις 06.00, τριάντα κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και κοπές δένδρων, κυρίως στα Μέγαρα, στην Καλλιθέα, στην Κηφισιά, στην Αγία Παρασκευή και στο Μοσχάτο.

Στη Μάνδρα προκλήθηκαν πλημμύρες σε υπόγεια. Δείτε τι καταγράφει σήμερα το zougla.gr από την περιοχή:

Εφιαλτικό βράδυ Σαββάτου πέρασαν οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης, ειδικά όσοι πάλεψαν όλη τη νύχτα να σώσουν μικρά σκάφη και ιστιοφόρα στο λιμανάκι της «Ακτής».

Τα  κύματα έσυραν άγκυρες,έσπασαν σχοινιά και ρεμέτζα,βουλιάζοντας τουλάχιστον δυο σκάφη.

Ζημιές σε σκάφη στο λιμάνι στην Αρτέμιδα Αττικής

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία που χτύπησε την Αττική και στο λιμάνι της Αρτέμιδας. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Γιώργο Τράκα, στο λιμανάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Βομβαρδισμένο τοπίο η Αργολίδα

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Αργολίδα έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα. Δρόμοι άνοιξαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, μάντρες ξηλώθηκαν από τα ορμητικά νερά, εκατοντάδες δέντρα έπεσαν, σπίτια μαγαζιά και υπόγεια πλημμύρισαν ενώ αγροτικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε λίμνες με λάσπες και φερτά υλικά.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και πολλοί κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς είδαν τις περιουσίες του να καταστρέφονται από το σαρωτικό πέρασμα του κύκλωνα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην παραλιακή Νέας Κίου, Μύλους, Σκαφιδάκι, Κιβέρι, ενώ δεν λείπουν και τα σοβαρά προβλήματα και σε άλλα χωριά του νομού.

Οι φωτογραφίες του argolikeseidhseis είναι ενδεικτικές

Κορινθία: Οι μεγαλύτερες ζημιές υπάρχουν στους δήμους Βέλου – Βόχας, Ξυλοκάστρου και Κιάτου

Σχεδόν όλη η Κορινθία έχει πληγεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας, αλλά οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου – Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι, όπως επίσης και στους δήμους Ξυλοκάστρου και Κιάτου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της περιοχής ανέφερε πως «το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού», προσθέτοντας ότι ήταν σημαντική η βοήθεια από την πλευρά της Πυροσβεστικής, αφού περίπου 120 πυροσβέστες με 30 οχήματα, μεταξύ των οποίων και ερπυστριοφόρα, απεγκλώβιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ανθρώπους από σπίτια και αυτοκίνητα και έκαναν αντλήσεις υδάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νομό Κορινθίας έχουν γίνει 640 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Βυθίσεις και καταστροφές σκαφών στην Πελοπόννησο

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.

Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας.

Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.

Από τις βυθίσεις των σκαφών δεν υπήρξε τραυματισμός ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας έχει απαγορευτεί ο απόπλους των σκαφών που υπέστησαν υλικές ζημιές μέχρι την αποκατάσταση αυτών και την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπλοΐας τους.

Στην Πύλο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών εκβράσθηκε χθες το ιστιοφόρο σκάφος ”DOC’S REMEDY” σημαίας Σουηδίας. Μετά από έρευνα των στελεχών εντοπίστηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες του σκάφους, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ιδίες δυνάμεις, καλά στην υγεία τους. Το ιστιοφόρο πρόκειται να ανεκλυσθεί με μέριμνα των ιδιοκτητών. Στο μεταξύ δύο μικρές ερασιτεχνικές λέμβοι και δύο τουριστικά σκάφη βυθίστηκαν μεσημβρινές ώρες χθες, στον λιμένα Παλαιάς Επιδαύρου, λόγω των δυσμενών επικρατουσών συνθηκών, ενώ ένα ταχύπλοο καταστράφηκε επάνω στην προβλήτα. Επιπλέον προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρο.

Από τις βυθίσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ατόμων ή θαλάσσια ρύπανση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης