Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα στα αρχαία Στάγειρα επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Όπως είπε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, έπειτα από πολυετείς έρευνες η ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.


Πρόκειται για μνημείο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα​Πρόκειται για αψιδωτό οικοδόμημα και βωμό σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996. Οι εκτιμήσεις των ειδικών οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ταφικό ηρώο, 
όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα. Εκεί τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις -φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του, στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη» ανέφερε ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο εργασιών του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια» στο ΑΠΘ (αίθουσα 15 της παλιάς Φιλοσοφικής).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κέντρο ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης κρατά έγγραφα με στοιχεία για τις ανασκαφές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης