Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος – Χρήστος Μαζάνης
Παραμάγαζο είχε στήσει εδώ και πολλά χρόνια ο διοικητής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, το οποίο λειτουργούσε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και κανόνες. Η «ομερτά» μεταξύ κάποιων υπαλλήλων και του διευθυντή απέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά εκβιάζοντας εύπορους… πελάτες, προκειμένου είτε να διεκπεραιώσουν υποθέσεις ακόμη κι αν ήταν όλα νόμιμα, είτε να κάνουν τα… στραβά μάτια!
Η καταγγελία έφτασε στα γραφεία της zougla.gr και αφορά τα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου διευθυντή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ, ενώ το ΣΔΟΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιό του προσωπικούς λογαριασμούς του καταγγελλομένου αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Το παράλογο είναι ότι ο κος Παπαβασιλείου, που διετέλεσε επικεφαλής από το 2007 μέχρι το 2011, παραμένει στο ΙΚΑ και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υποκατάστημα την ώρα που θα έπρεπε να «ξηλωθεί» εν μία νυκτί από το οποιαδήποτε αξίωμά του.
Το χρονικό των εκβιασμών
Όλα ξεκίνησαν το 2008. Η καταγγέλλουσα Ραφαήλ Λεμονιά επισκέπτεται το νησί των Ανέμων και αποφασίζει να χτίσει ένα συγκρότημα κατοικιών. Τότε έγινε και η πρώτη γνωριμία της με το διευθυντή του υποκαταστήματος, Β. Παπαβασιλείου, ο οποίος είχε άκρες ακόμη και στη Σύρο. Η κ. Ραφαήλ επισκέφτηκε το γραφείο του. Ο διευθυντής την έβαλε αμέσως στο νόημα, δίχως καθυστέρηση. «Το ΙΚΑ είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, οι εργοδότες είναι συνήθως πλούσιοι άνθρωποι, κολλάνε ένσημα διπλάσια ή τριπλάσια απ΄αυτά που προβλέπονται για τις οικοδομικές άδειες», της ανέφερε… Το ραντεβού ολοκληρώθηκε.
Ο κ. Παπαβασιλείου όμως επανήλθε και ζήτησε ευθέως «λάδωμα», προσποιούμενος ότι η οικονομική του κατάσταση ήταν δυσχερής. Αρχικά, η καταγγέλλουσα τον απέφυγε. Στα μέσα του Ιουνίου ζήτησε από τον κ. Παπαβασιλείου ασφαλιστική ενημερότητα για να την προσκομίσει στην πολεοδομία Σύρου, ώστε να γίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.
Εμφανώς, δυσαρεστημένος για την αρχική στάση της κας Ραφαήλ της λέει επιτακτικά ότι θα πρέπει να κάνει αυτοψία και πως σίγουρα θα εντόπιζε παρανομία. Της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρεις πόσοι περιμένουν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και για πόσους μήνες; Τέλος πάντων εγώ θα φροντίσω για σένα να γίνει αμέσως, πρέπει όμως να δώσεις κάποια χρήματα, έτσι γίνεται εδώ»…
Πράγματι μέσα σε λίγες ημέρες υπάλληλοί του πραγματοποίησαν την αυτοψία και παρείχαν την ασφαλιστική ενημερότητα. Το κόστος όμως ήταν αρκετό. Ο διευθυντής τηλεφωνούσε συνεχώς στην καταγγέλλουσα. Έμπιστοι του κ. Παπαβασιλείου της διεμήνυσαν ότι για να διεκπεραιωθεί η υπόθεση θα έπρεπε να καταβάλει περί τα 10.000 ευρώ, τα οποία όπως της είπαν ήταν… «μαρουλόφυλλα», σε σχέση με τα υπόλοιπα που εισέπραττε από άλλες υποθέσεις. Μετά από διαπραγματεύσεις το ποσό κατέβηκε στα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε δόσεις… Στις 26/1/2010 η κ. Ραφαήλ συνοδευόμενη από φίλους τον επισκέφτηκε και του παρέδωσε φάκελο με τα χρήματα που είχαν κανονίσει.
Πέρασαν λίγοι μήνες, αλλά ο διευθυντής ήθελε το υπόλοιπο ποσό, περίπου 3.000 ευρώ. Εκβιαστικά ζητούσε τα χρήματα ενώ ο αδίστακτος δημόσιος υπάλληλος χρησιμοποίησε και κοινό γνωστό του με το θύμα, από την Σύρο, προκειμένου να καταβληθεί το «χαράτσι». Σε κλίμα φόβου και πανικού η καταγγέλλουσα εξαφανίστηκε και βρίσκονταν μεταξύ Αθήνας και Μυκόνου.
Τελικά τον Ιούνιο του 2011 εστάλη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της οικίας της στο νησί, με τέτοιον τρόπο ώστε να την εκθέσει προσωπικά σε όλους τους οικονομικούς παράγοντες του νησιού προκειμένου να κλονιστεί η επαγγελματική της φήμη.
Διαβάστε την αναφορά-καταγγελία στη zougla.gr
Παράλληλα, για τον ίδιο ακριβώς άνθρωπο εκκρεμεί έρευνα και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά από καταγγελία ενός πρώην υπαλλήλου του καταστήματος, ο οποίος εδιώχθη από τον κ. Παπαβασιλείου όταν προσπάθησε να ξεσκεπάσει τις παράνομες δραστηριότητές του.