Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Σε ιδιωτικό μεσιτικό γραφείο είχε μετατρέψει την Δ.Ο.Υ. Κεας ο πρώην προϊστάμενος Γ. Σ., ο οποίος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, ακύρωνε μεταβιβάσεις ακινήτων, εκβίαζε πολίτες και χορηγούσε ψευδή πιστοποιητικά «εξαφανίζοντας» φόρους κληρονομιάς.
Όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο που πραγματοποίησε Οικονομική Επιθεωρήτρια του Πειραιά, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, είχε αποκτήσει ακίνητα από πρόσωπα που χειριζόταν υποθέσεις κληρονομιάς τους, ενώ λάμβανε χρήματα από τους φορολογουμένους για να μειώνει τις αξίες των μεταβιβαζομένων ακινήτων.
Η καταγγελία
Αφορμή για να αποκαλυφθεί η κομπίνα του επίορκου υπαλλλου, στάθηκε η αναφορά μιας δικηγόρου (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή μας), η οποία κατήγγειλε ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. την εκβίασε προκειμένου να του δώσει χρήματα ώστε να μην ματαιώσει την πώληση του ακινήτου της προς τον Ο.Τ.Ε..
Η δικηγόρος επισκέφθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1995 την Δ.Ο.Υ. Κέας για να ζητήσει εξηγήσεις από τον προϊστάμενο γιατί με έγγραφο του (με το οποίο παραβίαζε το φορολογικό απόρρητο), ματαίωσε την πώληση του ακινήτου της από τον Ο.Τ.Ε. ζημιώνοντας τόσο την ίδια όσο και το Δημόσιο που θα εισέπραττε φόρους μεταβίβασης.
«Στο νησί κάνω κουμάντο εγώ»
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα ο τότε προϊστάμενος την εκβίασε ζητώντας της χρήματα προκειμένου να μην ματαιώσει την μεταβίβαση του ακινήτου, ενώ όταν εκείνη αρνήθηκε να «συνεργαστεί» μαζί του, την έβρισε με ακατανόμαστες εκφράσεις, απειλώντας την μάλιστα ότι θα της προξενήσει σωματικές βλάβες και οικονομική ζημιά.
Παράλληλα, ο «ευγενικός» προϊστάμενος δεν έμεινε μόνο στις απειλές καθώς, όπως καταγγέλλει η δικηγόρος, την χτύπησε και την έσπρωξε προς τον τοίχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι. Φέρεται, δε, να της είπε ότι στη Κέα: «κάνει κουμάντο εκείνος και μόνο».
Η επιθεωρήτρια
Μετά από την καταγγελία της δικηγόρου, της υποθέσεως επιλήφθηκε μια Οικονομική Επιθεωρήτρια από τον Πειραιά.
Από την Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκε αποδείχθηκε ότι πράγματι υπήρξε σοβαρό επεισόδιο στην Δ.Ο.Υ. Κέας και ότι πράγματι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έστειλε έγγραφο στον Ο.Τ.Ε. παραβιάζοντας έτσι το φορολογικό απόρρητο με σκοπό να ματαιώσει (και ματαίωσε) την μεταβίβαση του ακινήτου της δικηγόρου.
Δ.Ο.Υ. Real Estate
Η έρευνα, όμως, έβγαλε και άλλα «λαυράκια». Σύμφωνα με το πόρισμα οΓ. Σ., αφού ακύρωσε την μεταβίβαση του ακινήτου, στη συνέχεια πώλησε στον Ο.Τ.Ε. (στις 6 Δεκεμβρίου 1995), το δικό του ακίνητο το οποίο δήθεν είχε μεταβιβασθεί στο όνομα της πεθεράς του ενώ στην πραγματικότητα είχε μεταβιβασθεί στο δικό του. Μάλιστα προηγούμενος ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου, ήταν ένας πολίτης που «άνηκε» στην Δ.Ο.Υ. Κέας του οποίου την υπόθεση κληρονομιάς χειριζόταν ο προϊστάμενος.
Το τραγελαφικό είναι ότι η μεταβίβαση από τον πολίτη στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., έγινε πέντε μέρες πριν περαιωθεί οριστικά η υπόθεση κληρονομιάς του.
Επιπλέον, η διερεύνηση της υπόθεσης, «έδειξε» ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., είχε αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από το σύνολο των εισοδημάτων του.
Με ποιόν τρόπο; Ζήτησε και πήρε από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας δηλώσεις ότι του δώρισαν (!) χρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εισοδήματά του.
Από τον έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης, προέκυψε ότι από το 1987 έως και το 1996 εισέπραξε -από μη εμφανείς πόρους- τουλάχιστον ς 55.998.466 δραχμές.
Τα αποτελέσματα της πορισματικής έκθεσης
Κόλαφο αποτελούν τα αποτελέσματα της πορισματικής έκθεσης που συνέταξε η επιθεωρήτρια σχετικά με τα «κατορθώματα» του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
Αποδείχθηκε ότι είχε 42 πειθαρχικά αδικήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πάρει το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο Γ. Σ., κατηγορείται ότι ως προϊστάμενος και χειριζόμενος των υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων προσδιόρισε για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα αξίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που ήταν υποχρεωμένος να προσδιορίσει, ζημιώνοντας το Δημόσιο και ωφελώντας τον εαυτό του.
Από αυτή την «δραστηριότητα» μεταβιβάσθηκαν στο όνομα του, στο όνομα της συζύγου του και της πεθεράς του, οκτώ ακίνητα συνολικά 35.000 τετραγωνικών μέτρων, όλα από υποθέσεις που χειρίσθηκε ως έφορος και κατά τη διάρκεια χειρισμού των υποθέσεων.
Επίσης, χορηγούσε πλήθος ψευδών πιστοποιητικών που καταδείκνυαν ότι οι φορολογούμενοι δεν όφειλαν φόρους κληρονομιάς ενώ παρελάμβανε δηλώσεις φόρου κληρονομιάς συμπληρωμένες από υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. χωρίς να αναγράφονται οι αξίες των ακινήτων.