Αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν για το ελληνικό «Watergate», 10 χρόνια μετά το σκάνδαλο, οδηγώντας τις ανακριτικές αρχές στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος 65χρονου Aμερικανού πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένταλμα έχει αποδέκτη τον William B. που σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνημάτων τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όσο και μελών της κυβέρνησής του που αποκαλύφθηκε το 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πως ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές και πως πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, έως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται ότι ήταν επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι, ο δικηγόρος του είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Φούκα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο αυτό δεν έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 65χρονος αμερικανός αγόρασε τον Ιούνιο του 2004 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, 4 συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά σκιές στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Επιπλέον, από την άρση του απορρήτου που ακολούθησε προέκυψε ότι η μια τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή «Πρεσβεία ΗΠΑ Βας. Σοφίας 91». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προέκυψε από την έρευνα ότι την αγορά των τηλεφωνικών συσκευών είχε κάνει η σύζυγος του η οποία και αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνης του καταστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δίχτυ» η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.

Ελέγχεται ακόμα η πιθανή εμπλοκή του και στο σχέδιο «Πυθία» που φέρεται να αφορούσε σε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει και το κτίριο στα Νότια Προάστια όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών, και προφανώς ήταν το «στρατηγείο» τους. Στο ίδιο σημείο μάλιστα φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία ήταν – όπως εκτιμάται – κεραία υποδοχής πληροφοριών. Το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο αρχικά είχε μπει στο αρχείο, τον Αύγουστο του 2008, μπήκε και πάλι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης πριν από πέντε χρόνια. Όπως ελέχθη τότε μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στη Vodafone παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-2005 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Ακολούθησε δικαστική έρευνα δύο ετών, η οποία όμως δεν απέδωσε «καρπούς» και ο φάκελος ξανάνοιξε δύο χρόνια μετά, με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας και αμερικανών πρακτόρων.

Να σημειωθεί ότι ο δράστης καλύπτεται από διπλωματική ασυλία και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να διωχθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης