Τον χαρακτήρισαν παιδί-θαύμα, ιδιοφυΐα, χαρισματικό. Εκείνος αποποιείται κάθε τίτλο. Είναι μόλις 12 χρόνων και κάνει απλώς «αυτό που αγαπάει», λέει με χαμόγελο. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο Νίκος Αδάμ ξεχωρίζει για το ταλέντο του στην πληροφορική, αλλά κυρίως για το πάθος και την ενέργεια που καταβάλλει σε πρότζεκτ αρκετά προχωρημένα για την ηλικία του.
Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη παιδί, ο Νίκος δεν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μόνο για να παίζει παιχνίδια και να μπαίνει στα social media, όπως κάνουν οι περισσότεροι συνομήλικοί του. Όχι ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Απλώς προχώρησε τη σκέψη του ένα βήμα παραπάνω. Προκειμένου να μπορεί εύκολα και απλά να παίζει online παιχνίδια με τους φίλους στο ίντερνετ (όπως το Mine Craft), έφτιαξε έναν διακομιστή, ώστε το πάτημα ενός κουμπιού να είναι αρκετό για όποιον θέλει να συμμετάσχει.
Παράλληλα, δημιούργησε ένα anti-hacking πρόγραμμα, το DTD (Down The Ddos), το οποίο προστατεύει ιστοσελίδες wordpress από τις πιο συνηθισμένες επιθέσεις τύπου DOS (Denial of service Attacks).
Επίσης, με το νέο έτος και μάλιστα πάνω στην αλλαγή του χρόνου υπόσχεται να «βγάλει στον αέρα» μια νέα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που την ονομάζει «Tech is social». Λέξεις… κλειδιά για το νέο «social network» θα είναι «η ασφάλεια και η ψυχαγωγία», όπως αναφέρει ο Νίκος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η προσωπική του ιστοσελίδα πάντως, όπου παρουσιάζει τη δουλειά του (www.techisgame.com ), προτρέπει τον κόσμο να αντιμετωπίσει την τεχνολογία ως παιχνίδι!
Οι προβολείς έπεσαν πάνω στον 12χρονο Νίκο στη διάρκεια του DevFest (Developers Festival), μιας «γιορτής» που διοργάνωσε πρόσφατα η κοινότητα των προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη (Google Developers Group-GDG Thessaloniki ).
«Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην πόλη μας και ήθελα να πάω να παρακολουθήσω τους ομιλητές, αλλά κυρίως ήθελα να δω από κοντά τα γυαλιά της Google. Εκεί ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο και πήρα πολλές ιδέες» επισημαίνει ο Νίκος.
Όπως αναφέρει, εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους όλα όσα κάνει, ενώ η κοινότητα των προγραμματιστών τον ενθάρρυνε να συνεχίσει να ασχολείται με αυτό που αγαπάει. Οι GDG του έδωσαν βήμα και τον συνεχάρησαν για το θάρρος του να μιλήσει για τη δουλειά του σε τόσο μεγάλο κοινό και μάλιστα σε μια ξένη γλώσσα, τα Αγγλικά.
Περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν τον Νίκο την ημέρα που έκανε τη δική του παρουσίαση στο DevFest και αναπόφευκτα το νεαρό της ηλικίας του τράβηξε την προσοχή.
«Στο φεστιβάλ γνώρισα κάποιους φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίοι μου ζήτησαν να συμμετάσχω σε μια συζήτηση για το ανοιχτό λογισμικό που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Μου είπαν ακόμη ότι μπορώ να έχω πρόσβαση στα εργαστήριά τους και πως θα είναι κοντά μου να με βοηθήσουν, αν χρειαστώ κάτι» σημειώνει ο 12χρονος.
«Το DevFest ήταν μια ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να γνωρίσω άτομα από την κοινότητα των προγραμματιστών της Google στη Θεσσαλονίκη» προσθέτει. Όσον αφορά σε δημοσιεύματα που τον θέλουν να έχει δεχθεί πρόταση συνεργασίας από την εταιρεία της Google, διευκρινίζει ότι «ουδέποτε συνέβη αυτό».
«Προς το παρόν, θα συμμετάσχω σε μια μαθητική Ολυμπιάδα για την Πληροφορική» συνεχίζει. Τον πρότεινε η διεύθυνση του σχολείου, καθώς αναγνωρίζουν σε αυτόν ένα φωτεινό μυαλό που έχει τη διάθεση να αξιοποιήσει δημιουργικά.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο 12χρονος Νίκος δεν είναι «κολλημένος» στον υπολογιστή. Παίζει ποδόσφαιρο, πηγαίνει σινεμά και βγαίνει βόλτες με τους φίλους του. Θέλει να προχωρήσει τα σχέδιά του και να δουλέψει πάνω σε αυτά. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Ίσως γιατί ως παιδί τον αφορά περισσότερο το παρόν του…
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ