Ακόμη ένα σκάνδαλο εξοπλιστικών, όπως φαίνεται, οδεύει προς τις δικαστικές αίθουσες, μετά την εισαγγελική πρόταση που δείχνει το… «σκαμνί» σε 18 συνολικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, τρεις πρώην διευθυντές εξοπλισμών, τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και 14 κρατικούς αξιωματούχους.
Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ζητεί να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ευάγελος Βασιλάκος, αλλά και οι προκάτοχοί του στην ίδια θέση επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κάντας και Γιώργος Κολίρης (επί Άκη Τσοχατζόπουλου-Γιάννου Παπαντωνίου).
Και για τους τρεις, η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη για την υπόθεση προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς, η οποία φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση αφορά το γνωστό εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», δηλ. την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων από την εταιρεία SONAΚ, η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και είχε καταβληθεί προκαταβολή 35 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Με την ίδια πρόταση ζητείται και η παραπομπή του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία σε απιστία την οποία φέρονται να διέπραξαν σύμφωνα με την εισαγγελέα οι εμπλεκόμενοι κρατικοί αξιωματικοί.
Οι κρατικοί αξιωματούχοι ζητείται να παραπεμφθούν για απιστία. Η προμήθεια ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και το έργο σύμφωνα με την πρόταση επέφερε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ. Αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης.
Η προκαταρκτική εξέταση είχε διενεργηθεί από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις. Η διαμάχη της εταιρείας Sonak με το ελληνικό δημόσιο έχει φτάσει στη διαιτησία όπου κέρδισε η SONAK και έχασε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.
Η τελική απόφαση πάντως για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη ανήκει στο Συμβούλιο Εφετών.