Πακέτο νέων μέτρων τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ έρχονται να επιβάλουν οι δανειστές, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «τα δύσκολα πέρασαν».
Τα τεχνικά κλιμάκια καταφτάνουν μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση της ηγεσίας της Τρόικας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Καθώς οι συζητήσεις για τη λήψη νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας συνεχίζονται, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις και να υπάρξουν… διορθωτικές παρεμβάσεις. Η είσπραξη εσόδων, η κινητικότητα στο Δημόσιο, οι μειώσεις των δαπανών στην Υγεία, οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων φορέων με έμφαση στις αμυντικές βιομηχανίες αποτελούν ζητήματα μιας πλούσιας ατζέντας, η οποία αναμένεται να ανάψει εκ νέου φωτιές στα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών και όχι μόνο.
Η εκτίμηση της Τρόικας για την πορεία του προϋπολογισμού τόσο το 2013 όσο και το 2014 θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το αν τελικά θα παρθούν -και πόσα- νέα μέτρα μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καλείται -με βάση τις δεσμεύσεις της στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- να αρχίσει τις πρώτες εκτιμήσεις των πρόσθετων μέτρων, ύψους 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 – 16.
Τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα για την ελληνική πλευρά, καθώς η Τρόικα στην τελευταία της έκθεση είχε αναφέρει πως οι εκτιμήσεις για χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ βασίζονται στην υπόθεση πως η είσπραξη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών θα εξελιχτεί ομαλά και θα επιτευχθούν οι στόχοι. Η πραγματική εικόνα όμως αντικατοπτρίζεται στην τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και στις συνεχείς ρυθμίσεις και τους διακανονισμούς στους οποίους προχωρούν οι φορολογούμενοι προσπαθώντας μάταια να ανταποκριθούν στη φορο-καταιγίδα που δεν λέει να σταματήσει.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας