Αποστολή στη Λευκάδα: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Μάριος Βελέντζας
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Η Λευκάδα ζει τον δικό της εφιάλτη. Ο Εγκέλαδος χτύπησε το νησί του Ιονίου. Δύο νεκροί, τέσσερις τραυματίες και ζημιές σε κτήρια είναι ο πρώτος απολογισμός.
«O σεισμός είχε μέγεθος 6,4R. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται πάνω σε ρηξιγενή ζώνη»Η δόνηση που συντάραξε το Ιόνιο το πρωί της Τρίτης και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, είχε ένταση 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 6R, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.
Με το συνεργείο του zougla.gr να βρίσκεται πρώτο στο σεισμόπληκτο νησί και να μεταδίδει ζωντανά όλες τις εξελίξεις, αναζητήσαμε τον κ. Τσελέντη, ο οποίος βρίσκεται στο Δουβλίνο, ώστε να τοποθετηθεί επιστημονικά για τον σεισμό, ενημερώνοντάς μας για το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή. Κατά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι το Γεωδυναμικό υπολειτουργεί λόγω ελλείψεων πόρων, το αρμόδιο υπουργείο κωφεύει και ο εξοπλισμός του αξίας εκατομμυρίων ευρώ απαξιώνεται.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Άκη Τσελέντη στο zougla.gr:
«Ήμασταν σίγουροι ότι θα γινόταν σεισμός»
«O σεισμός είχε μέγεθος 6,4R. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται πάνω σε ρηξιγενή ζώνη που “έδωσε” τους σεισμούς του Ληξουρίου το 2014 και επεκτείνεται από το Ληξούρι μέχρι το Ακρωτήριο “Αθέρας”, περνά την Άσο και φτάνει δυτικά της Λευκάδας» αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Παράλληλα τονίζει: «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ρήγμα. Είχαμε διαπιστώσει, αμέσως μετά τον σεισμό της Λευκάδας, ότι το μεσαίο τμήμα του ρήγματος είχε ενεργοποιηθεί. Ο σεισμός ήταν σίγουρο ότι θα γίνει, είχαμε τοποθετήσει ειδικά όργανα για να παρακολουθούμε τη σεισμικότητα της περιοχής».
Όσον αφορά στην ερώτησή μας, με αφορμή εκατοντάδες ερωτήματα πολιτών που επικοινωνούν με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα, εάν η δόνηση των 6,4R ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Τσελέντης απαντά: «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής δεν αρκεί, καθώς βάσει της θεωρίας θα πρέπει να ‘χουμε πιο πολλούς μετασεισμούς πάνω από 5R. Αυτό δεν έχει συμβεί. Ελπίζω το κενό να καλυφθεί τις επόμενες ώρες».
Εύλογα προέκυψαν τα εξής ερωτήματα και τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (μέσω Skype): Είχε ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο για τη σεισμικότητα της περιοχής; Παρακολουθείται το φαινόμενο με όλα τα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία;
«Εδώ και αρκετό καιρό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής δεν αρκεί, καθώς βάσει της θεωρίας θα πρέπει να ‘χουμε πιο πολλούς μετασεισμούς πάνω από 5R. Αυτό δεν έχει συμβεί. Ελπίζω το κενό να καλυφθεί τις επόμενες ώρες» Εγκαταστήσαμε ειδικά μηχανήματα σε περιοχές του Ιονίου, αλλά δεν έχουμε τεχνικούς. Ούτε από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δεν με έχουν καλέσει για ενημέρωση. Κάποιος υφυπουργός μού είπε ότι φωνάζω για να πάρω κονδύλια, αλλά απόψε η βάρδια θα καλυφθεί από εθελοντές» τόνισε ο κ. Τσελέντης.
Επί της ουσίας, το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορεί παρά τις εκκλήσεις των στελεχών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με τον εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ να απαξιώνεται, καθότι δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό. Ο πολίτης από ποιον θα ενημερώνεται επαρκώς όταν η ίδια η Πολιτεία κωφεύει και δεν αντιμετωπίζει με γρήγορα αντανακλαστικά τα προβλήματα που ενσκήπτουν;
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν τα βαριά αντικείμενα στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τα παιδιά να κυκλοφορούν για ώρες στον δρόμο -ιδιαίτερα σε νησιά όπου υπάρχουν λιθοδομές-, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις σε παραλίες υπό τον φόβο νέων κατολισθήσεων.
«Είναι ευτύχημα ότι ο σεισμός έγινε τον χειμώνα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ειδικά το καλοκαίρι, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» σημείωσε.
Αυτοψία του zougla.gr στο νησί
Το zougla.gr βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί, προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος και να συνομιλήσει με κατοίκους που βιώνουν μεγάλη αγωνία.
(Μαρτυρία κατοίκου κοντά στο χωριό Τσουκαλάδες)
(Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο)
(Κάτοικοι από το Πόντι Βασιλικής και του Αγίου Πέτρου μιλούν στο zougla.gr)
Βράχος διαπέρασε σπίτι σκορπίζοντας τον θάνατο
Παράλληλα, δημοσιογράφοι της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας βρέθηκαν και στο σπίτι της 64χρονης η οποία έχασε τη ζωή της στο χωριό Πόντι Βασιλικής.
Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο βράχος που αποκολλήθηκε από τη σεισμική δόνηση και κατρακυλώντας από την πλαγιά έφτασε έως το σπίτι άνοιξε μια ολόκληρη τρύπα σε έναν από τους τοίχους του κτίσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη 64χρονη δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι της, καθώς ο βράχος και τα μπάζα την καταπλάκωσαν και τη σκότωσαν επί τόπου.
Φωτογραφίες του zougla.gr από το νησί:
Το χρονικό
Δύο νεκρές γυναίκες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6R που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί της Τρίτης σε θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας και έγινε αισθητή σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.
Εκτός από την άτυχη 64χρονη, ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Διονύσης Χαλικιάς γνωστοποίησε ότι υπάρχει και δεύτερη νεκρή γυναίκα στο χωριό Αθάνι. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε την είδηση στο zougla.gr, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια 82χρονη, η οποία καταπλακώθηκε από πέτρινη μάντρα στην αυλή του σπιτιού της. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβέστες που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας μέσα από τα χαλάσματα.
Τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων για την ύπαρξη ενός μόνο ασθενοφόρου σε ολόκληρη τη Λευκάδα.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις ζημιές:
Κατολισθήσεις και ζημιές σε κτήρια – Τέσσερις τραυματίες
Στην πόλη της Λευκάδας δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, ωστόσο σημαντικές καταστροφές έχουν προκληθεί σε περιοχές στο νότιο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στο χωριό Αθάνι, όπου σπίτια, καταστήματα και η τοπική εκκλησία υπέστησαν σοβαρές φθορές. Παράλληλα, λίγες ζημιές έχουν σημειωθεί στο λιμάνι της Βασιλικής και στο γυμνάσιο της περιοχής.
Κάτοικοι του νησιού ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο zougla.gr ότι οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν σε παλιά κτήρια, καθώς τα σπίτια -στην πλειονότητά τους- έχουν αντισεισμική προστασία λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής. Το βασικό πρόβλημα είναι οι κατολισθήσεις, αφού σημαντικό τμήμα του τοπικού οδικού δικτύου προς Αγ. Νικήτα καθώς και του δρόμου προς Πόντι και Βασιλική έχει αποκλειστεί από χώματα και βράχους.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και έκανε τους κατοίκους του νησιού να βγουν έντρομοι από τα σπίτια τους. Υπάλληλοι από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκάδας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το δημαρχείο του νησιού ανέφεραν ότι σημειώθηκαν κατολισθήσεις βράχων σε Βασιλική και Αθάνι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: