Του Κώστα Ιερίδη
Επενδύσεις 8 δις ευρώ προβλέπονται στο έργο αξιοποίησης του Ελληνικού, με το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης που κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Εκτιμάται πως εντός των επόμενων μηνών στον χώρο θα εισέλθουν οι μπουλντόζες για τις πρώτες εργασίες.
Η έκταση και θέση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης για τη δημιουργία μιας περιοχής – ορόσημου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή
Το ακίνητο, βάσει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, θα εμφανίζει φυσική συνέχεια προς το υφιστάμενο αστικό σύμπλεγμα υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας. «Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου είναι να δοθεί νέα πνοή σε αυτό το σημαντικής έκτασης ακίνητο, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα διεθνώς ως πόλη προορισμού και, συγχρόνως, να προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες της μία νέα ποικιλία εμπειριών και να τονώσει την εν γένει οικονομική δραστηριότητα» επισημαίνεται στην έκθεση.
«Φιλέτο» στη θάλασσα
Παρά το γεγονός ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο ακίνητο δύναται εκ του νόμου να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., το συνολικό ύψος δεν θα υπερβεί τα 2.700.000 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων (3 υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας, κτήριο Ανατολικού Αερολιμένα Αθηνών), καθώς και 27.000 τ.μ. υφισταμένων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων (αμαξοστάσιο τραμ, Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εγκαταστάσεις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, εκκλησίες). Δεν συμπεριλαμβάνονται οποιαδήποτε τετραγωνικά δόμησης προκύψουν για το ελληνικό Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. από τις εκτάσεις που προορίζονται για τις απαιτούμενες χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
Το ακίνητο, βάσει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης, θα εμφανίζει φυσική συνέχεια προς το υφιστάμενο αστικό σύμπλεγμα υποδομών της ευρύτερης περιοχής της ΑθήναςΩς προς την παράκτια ζώνη διασφαλίζεται χαμηλό ποσοστό κάλυψης που δεν θα υπερβαίνει το 15% επί του συνόλου της έκτασης, το οποίο εξασφαλίζει τη δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου στην παραλία συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου, διευκολύνοντας τις εξόδους του Μητροπολιτικού Πάρκου προς τη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η σύμβαση θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 19/9, με την ψήφισή του στην Ολομέλεια να τοποθετείται χρονικά για την επόμενη Τετάρτη 21/9.
Υπενθυμίζεται πως η επένδυση στο ακίνητο που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία Global Investment Group, που αποτελείται από τον Όμιλο Λάτση, την κινεζική Fosun και την Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι.
Δέσμευση για επενδύσεις
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του σχεδίου νόμου, τα ευεργετικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αναμένεται να είναι σημαντικά τόσο σε επίπεδο φοροδοτικής και εισφοροδοτικής ικανότητας όσο και σε ευρύτερο αναπτυξιακό και εθνικό επίπεδο.
Όπως προαναφέρθηκε, το τίμημα που θα καταβληθεί για τη μεταβίβαση του συνόλου (100%) των πωλούμενων μετοχών ανέρχεται στο ποσό των 915 εκατ. ευρώ, το 32,79% του οποίου θα καταβληθεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης και, υπό προϋποθέσεις, το 51% έως τη δεύτερη επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης των Μετοχών. Περαιτέρω, η Ελληνικό Α.Ε. θα επενδύσει κατ’ ελάχιστο ποσό 4.589.516.994 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ελάχιστα ποσά της Επενδυτικής Υποχρέωσης για την Πρώτη Περίοδο Χρηματοδότησης, τη Δεύτερη Περίοδο Χρηματοδότησης και την Τρίτη Περίοδο Χρηματοδότησης (1.071.082.541 ευρώ, 1.078.996.042 ευρώ και 2.439.438,11 ευρώ, αντίστοιχα).
Επομένως, το άθροισμα του Τιμήματος Αγοράς Μετοχών και της Επενδυτικής Υποχρέωσης ανέρχεται σε 5.504.516.994 ευρώ. Τονίζεται, δε, ότι ο αγοραστής θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, στο πλαίσιο της επενδυτικής υποχρέωσης να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει έργα και υποδομές δημοσίου ενδιαφέροντος, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ.
Επιπροσθέτως, το ΤΑΙΠΕΔ θα συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του έργου. Ειδικότερα, θα δικαιούται από τους μετόχους της Ελληνικό Α.Ε. ετησίως από την έβδομη επέτειο της Ημερομηνίας Μεταβίβασης και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης, το δικαίωμα επί αποδόσεων που καθορίζεται στο Άρθρο 3.2 της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών, ώστε να του επιτρέπεται να συμμετέχει στα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ
Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ιούλιος 2016), η συμβολή της ανάπτυξης του Ακινήτου στο ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα παραγόντων ζήτησης, αναμένεται το 2041 (έτος ολοκλήρωσης της επένδυσης) να φθάσει στο +1,7%, και επιπλέον αύξηση 0,6% ως αποτέλεσμα παραγόντων προσφοράς, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα.
Άμεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα για την παραχώρηση της περιοχής, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που αναμένεται να δημιουργηθείΣυνολικά, η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο ΑΕΠ σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Στο τέλος της επενδυτικής περιόδου (το έτος 2041) το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 7,42 δισ. ευρώ (+2,4%), υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η επένδυση.
Άμεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα για την παραχώρηση της περιοχής, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από την άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου που αναμένεται να δημιουργηθεί.
Τέλος, τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο της μελέτης αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δις ευρώ.